Nechci, ale změnil jsem se. Nick Cave truchlí filmem a hudbou

Nick Cave truchlí dokumentem i filmem (zdroj: ČT24)

„Většina z nás se nechce změnit. Opravdu. Proč bychom měli chtít. Ale když se stane něco strašného, změníte se,“ říká Nick Cave v traileru k novému filmu. Snímek One More Time With Feeling vznikl v době, kdy zpěváka zdrtila tragická nehoda jeho syna. Do většiny kin, včetně českých a slovenských, vstupuje 8. září. O den později vychází Caveovi nové album Skeleton Tree.

„Není to tak, že by nechtěl mluvit o tom, co se stalo Arthurovi. Myslím si, že o tom jen nechtěl mluvit se spoustou cizích lidí. Takže jeho rozhodnutí bylo udělat film, cítil se tak bezpečněji,“ vysvětlil režisér Andrew Dominik, proč se Cave rozhodl se smrtí svého syna vyrovnat prostřednictvím hudby a dokumentu.

Caveův patnáctiletý syn Arthur zemřel loni v červenci poté, co spadl z útesu. Jeho otec v té době natáčel nové album Skeleton Tree. Všech osm nových skladeb zazní i ve snímku. „Není to příběhový film. Je to něco jako zkušenost, která se přes vás převalí,“ dodává režisér. 

Podobně upřímný byl Nick Cave před dvěma lety v celovečerním dokumentu 20 000 dní na zemi. Ukázal v něm dvacet čtyři hodin v životě hudební hvězdy.