Mladý český klavírista si z Eurovize odváží druhé místo

Druhé místo obsadil devatenáctiletý český klavírista Robert Bílý ve finále Eurovizní soutěži mladých hudebníků. Jako lepšího ohodnotila porota v Kolíně nad Rýnem už jen polského saxofonistu Lukasze Dyczka. Třetí pak skončil rakouský kontrabasista Dominik Wagner.

Přehlídku Eurovizní soutěž mladých hudebníků (Eurovision Young Musicians) vyhlašuje Evropská unie vysílatelů. Je určena hráčům do 19 let a je zaměřena výhradně na oblast vážné hudby. Jedenáct finalistů bylo vybráno v jednotlivých národních kolech. Ve finále se utkali reprezentanti z Rakouska, Maďarska, Norska, San Marina, Švédska, Chorvatska, Německa, Malty, Polska, Slovinska a Česka.

Účastníci celoevropského finále vystupovali v Kolíně nad Rýnem na otevřené scéně před známou kolínskou katedrálou za doprovodu symfonického orchestru WDR. „Finálový koncert bude zcela nepochybně pozoruhodnou hudební událostí v podání mladých protagonistů v atraktivní kulise historického centra Kolína,“ zval diváky kulturní program České televize, která vysílala přímý přenos na ČT Art i na webu.

V českém národním kole, které se uskutečnilo 21. a 22. května v Praze na Kavčích horách, se setkali studenti českých konzervatoří i žáci základních uměleckých škol. Zvítězil klavírista Robert Bílý, který tak mohl Českou republiku reprezentovat v mezinárodní konkurenci. Odborné porotě v Kolíně nad Rýnem předsedal litevský houslista Julian Rachlin.

Robert Bílý se narodil v roce 1997 v Ústí nad Labem. Hře na klavír se začal věnovat roku 2003. Od té doby získal již více než 70 národních a mezinárodních cen.

První cenu v mezinárodní konkurenci obdržel poprvé v roce 2011 v soutěži nadace Jütting ve Stendalu. Mimo jiné v dalších letech zvítězil v soutěžích Piano Talents v Miláně, Jugend Pianisten v Troisdorfu, IBCA v Düsseldorfu nebo Rising Stars v Berlíně.

V roce 2014 se stal laureátem mezinárodní Sommerakademie Mozarteum v Salzburgu, díky čemuž byl pozván na koncert v rámci festivalu Salzburger Festspiele a na klavírní kurz a koncert s Emanuelem Axem do Švýcarska.

Dále koncertoval například v Lucembursku, Velké Británii a Španělsku. Pyšní se rovněž vystoupeními v prestižních německých koncertních sálech Die Glocke, Laeiszhalle nebo Berliner Philharmonie.

V roce 2016 reprezentuje Českou republiku v Eurovizní soutěži mladých hudebníků.

Robert Bílý
Zdroj: Česká televize

Evropská soutěž mladých hudebníků (Eurovision Young Musicians) je spolu se soutěží Eurovision Young Dancers jedním z prestižních projektů pořádaných Evropskou unií vysílatelů EBU. Soutěž se koná jako bienále od roku 1982. Je určena hráčům na libovolný hudební nástroj a je zaměřena na instrumentální výkony v oblasti vážné hudby.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve známější soutěži Eurovision Song Contest letos na jaře zvítězila ukrajinská zpěvačka Jamala. Její píseň vzbudila kontroverze, protože část publika ji pochopila coby narážku na nedávné události na Krymu. Rusko proto skladba rozhořčila. Česká zástupkyně zpěvačka Gabriela Gunčíková skončila na předposledním, pětadvacátém místě, úspěchem ale zůstává, že se jako první Čech dostala do finále.