Letní Letná pozvala do Archy Alenku v říši divů

Letní Letná pozvala do Archy Alenku v říši divů (zdroj: ČT24)

Divadlo Archa se stalo další scénou festivalu nového cirkusu Letní Letná. Mezinárodní tým divadla Krepsko uvedl v pražské premiéře inscenaci Edgar's Echo, která se inspirovala životem spisovatele Lewise Carrolla a jeho slavnou Alenkou v říši divů. Představení vzniklo v Helsinkách v roce 2013 a v Čechách bylo k vidění poprvé.

Mezinárodní divadelní skupina Krepsko vznikla v roce 2001. Z odvážných improvizací vytvořila vlastní jedinečný divadelní jazyk, který využívá prvky cirkusu, loutkového divadla i dalších jevištních prostředků ke sdělení silného příběhu. Na festivalu Letní Letná už vystupovala v minulých letech a uvedla na něm svá úspěšná představení Nejmenší žena na světě, Mad Cup of Tea, Alma&Amanda, Dronte a další.

Slovům není nutné rozumět

„Nejde nám o jednotlivá cirkusová čísla a prvoplánový efekt, cirkusové prvky jsou nositeli příběhu,“ říká člen souboru Jiří Zeman. „V představeních Krepska se nemluví. Když už se nějaká slova nebo řeč přece jenom objeví, není nutné jim rozumět. Snažíme se vše sdělovat prostřednictvím silného vizuálního zážitku. To nemusí znamenat velkolepou výpravu, stačí i jasná a zajímavá situace,“ dodává Zeman.

V inscenaci Edgar's Echo se Krepsko věnuje postavě Lewise Carrola, autora slavné Alenky v říši divů. Jeho literární práce neslouží jako předloha, ale spíš jako zdroj inspirace. Podle tvůrců nebylo cílem jeho dílo dramatizovat, ale spíše ho užít jako rámec pro vlastní tvorbu.

Během patnácti let existence Krepsko vytvořilo přes dvacet inscenací. Jejich představení se hrála v korunách stromů, v městské fontáně, v opuštěných městských zahradách či domech, trolejbusu nebo zoologických zahradách. V představení Edgar's Echo se sešli tvůrci devíti národností, režie se ujala Linnea Happonenová, která pochází z Finska.