Bolšoj těatr vstupuje do 241. sezony bez větších scén

Bolšoj těatr vstupuje do 241. sezony (zdroj: ČT24)

Opera Boris Godunov se hraje v moskevském Bolšoj těatru – Velkém divadle – šedesát let, Labutí jezero dokonce více než sto sezon. Ruská první scéna je ovšem proslulá nejen uměleckými zážitky, ale také skandály. Nyní se chystá na 241. sezonu.

Bolšoj těatr nezničily požáry, války ani menší či větší skandály. Zdobí ho přívlastky jako největší, nejlepší a nejznámější. Do historie se zapsalo nejen kvůli baletu a opeře, ale i kvůli politickým událostem. Se svým posledním projevem tu vystoupil Vladimír Iljič Lenin a v prosinci 1922 tu bylo oznámeno, že vznikl Sovětský svaz.

Divadlo na vývoz

Budova Velkého divadla patří k nejhezčím v Moskvě. Má deset pater nad zemí a pět pod ní. Ročně se zde odehraje na pět stovek představení a provoz stojí v přepočtu dvě miliardy korun, tedy nejvíce ze všech divadel v zemi. Největší zájem je tradičně o balet.

Sehnat lístky do hlediště první scény je pro mimořádný zájem velmi složité. Mimo Moskvu nemají Rusové příliš příležitostí představení vidět. „V Rusku prakticky nehrajeme, protože dnes není v zemi takové divadlo, kde bychom mohli hostovat, stálo by to prostě hodně peněz,“ vysvětluje ředitel Bolšoj těatr Vladimir Urin.

Balet Don Quijote v Bolšoj těatr
Zdroj: Bolšoj těatr/Damir Yusupov

Ruská první scéna hostuje ale často v zahraničí, v srpnu balet míří do Londýna a poté do Tokia, opera se představí v USA a Francii. V repertoáru je 25 oper a stejný počet baletních představení. Ročně divadlo uvádí 8 premiér.

Velký skandál ve Velkém divadle

Před třemi roky otřásl baletním souborem skandál, při němž se veřejnost dozvěděla o nebývale napjatých vztazích mezi sólisty. Tehdejší šéf baletu Sergej Filin se stal v lednu 2013 obětí útoku kyselinou, po kterém málem oslepl. Útočníka si měl najmout jeden ze sólistů baletu.

Vedení souboru bylo vyměněno a zdá se, že to pomohlo. Bolšoj těatr vstupuje do 241. sezony zatím bez skandálu.