Památkáři chtějí v Invalidovně vlastní sídlo i kulturní akce

Národní památkový ústav (NPÚ) se chystá na převzetí pražské Invalidovny, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových už poslal oficiální žádost. Cenný barokní areál chtějí památkáři otevřít veřejnosti i využít jako sídlo ústavu.

Invalidovna dříve patřila armádě a sídlily v ní archivy, po poničení povodní a přestěhování archivů ale armáda památkově chráněný objekt označila za nepotřebný. Komplex proto zamířil do prodeje s minimální kupní cenou 637,7 milionu korun, v nedávném tendru o něj ale neprojevil zájem žádný soukromý investor. A právě NPÚ již před plánovanou aukcí oznámil, že je připraven objekt převzít, aby Invalidovna zůstala v rukou státu.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se nechal slyšet, že vyčká na oficiální žádost památkářů, po které nic nebude bránit převedení budovy do rukou památkářů. Ti svou žádost právě podali, vedle toho už také ministerstvu kultury předložili návrh využití celého objektu.

Budova bude podle mluvčí NPÚ otevřena veřejnosti v rámci kulturních či vzdělávacích akcí. Kromě toho ústav předpokládá, že do části areálu přenese své sídlo. „O možném využití jedná NPÚ také s Pražským filharmonickým sborem a v úvahu připadá i využití resortem ministerstva zemědělství,“ doplnila mluvčí Jana Tichá.

Ministerstvo je s plánem památkářů spokojeno

Podle ministerstva jde o zodpovědně připravenou koncepci, využity byly i archivní podklady a materiály z dřívějších pokusů o využití Invalidovny. „Vnímáme to jako záchranu velice cenné významné památky. Zásadní je i rozměr ekonomický a provozní pro naše příspěvkové organizace,“ řekl náměstek ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví Vlastislav Ouroda. „Je pro nás hodně důležité, aby veřejnost měla do té budovy přístup, aby to nebyl uzavřený areál, ale organická součást města.“

Nyní jsou podle Ourody připraveny podklady pro jednání ministerstev kultury a financí. Rekonstrukce Invalidovny by mohla podle některých oslovených odborníků v případě generální opravy stát až 2,5 miliardy korun.