Marilyn přesídlila na Hanou: Olomouc hostí stovky prací Andyho Warhola

Do pestrobarevného světa pop-artu přenese návštěvníky výstava Andy Warhol – Výběr z díla ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Vedle obalů gramofonových desek a květin v hodnotě milionů korun tak visí i slavná Marilyn Monroe – a to ve všech nejslavnějších barvách a odstínech.

Do 16. října je ve Vlastivědném muzeu v Olomouci k vidění na 200 výtvarných prací tohoto umělce, který se proslavil jako malíř, grafik, ilustrátor, režisér undergroundových filmů i hudební producent skupiny The Velvet Underground. „Jeho dílo vyzařuje neskutečně pozitivní frekvenci, kterou dokážeme zachytit podobně, jako když navazujeme první oční kontakt s neznámou osobou,“ řek kurátor výstavy Miroslav Houška.

Muzeum výstavu uspořádalo ve spolupráci s Gallery of Art Prague. Vystaveny jsou sítotisky, litografie i další Warholova díla. Nechybí slavné portréty Marilyn Monroe, Micka Jaggera či Mao Ce-tunga i obrázky plechovek polévky od společnosti Campbell Soup Company.

Olomouc hostí stovky prací Andyho Warhola (zdroj: ČT24)

Podle ředitele olomouckého muzea Břetislava Holáska má výstava potenciál přilákat nejen starší lidi, kteří dospívali v 60. letech, ale i současnou mládež. „Proto připravujeme od září k výstavě edukační program pro druhý stupeň základních škol. Na návštěvníky čeká i originální warholovský fotokoutek a pro nejmladší jsou připraveny omalovánky,“ dodal.

Americký umělec rusínského původu (1928 až 1987) se stal ikonou jedné výtvarné a hudební generace. Své sítotisky produkoval masově, pomáhal tak měnit pohled na umění. Náměty často čerpal ze všedního života a populární kultury.

Andy Warhol v Olomouci
Zdroj: Galgonek Vladislav/ČTK