Pražský hrad se změnil ve Versailles. Díky staré hudbě

Pražský hrad se změnil ve Versailles (zdroj: ČT24)

Španělský sál Pražského hradu se na jeden večer proměnil ve francouzský královský dvůr z konce sedmnáctého století, kam původně patřila opera Karneval v Benátkách, která ve čtvrtek uzavřela mezinárodní festival Letní slavnosti staré hudby. Tenorista Mathias Vidal, basbaryton Lisandro Abadie nebo mezzosopranistka Marie Lenormandová zpívali za doprovodu pražského souboru Collegium Marianum.

Francouzský barokní skladatel André Campra v opeře propojil svět italské komedie s římskou mytologií, čímž na konci sedmnáctého století ohromil tehdejší Paříž. V opeře Karneval v Benátkách přes sebe rafinovaně a komicky klade dvě nesourodé dramatické situace, nešťastnou lásku provázenou intrikami a karnevalové veselí.

Právě v konfrontaci těchto dvou světů spočívá Camprova osobitost. Hra protikladů ve výsledku podtrhuje náladu každé z dějových rovin: nářky milenců jsou tím srdceryvnější, čím jsou oslavy okázalejší. Postupně však v boji o pozornost publika vítězí karneval. Srdce ani duše divákova se nedokáže plně zapálit pro milostné drama, když na smysly zároveň útočí nakažlivé taneční rytmy a libé zpěvy. Z nešťastné lásky se tak stává divadlo na divadle, stín tragédie zanikající v bujarém veselí.

Za rok opět Francie

V opeře Karneval v Benátkách nechal Campra prolnout hudební styl francouzský se stylem italským. Závěrečný koncert zároveň naznačil, kudy povede linka dalšího ročníku. Festival spolupracuje s prestižním Centrem pro barokní hudbu ve Versailles, jehož posláním je propagace francouzského interpretačního umění a hudebního dědictví Francie sedmnáctého až osmnáctého století v zahraničí.