Varhany v Litomyšli je potřeba ještě (vy)ladit

Více než rok zpoždění má rekonstrukce varhan v piaristickém kostele v Litomyšli. Přestože měly hrát už na loňském ročníku Smetanovy Litomyšle, nezahrály ani letos. Práce za deset milionů korun z evropské dotace se však přece jen blíží ke konci.

Kostel Nalezení svatého Kříže opravila Litomyšl pomocí evropských dotací. Když se s rekonstrukcí začínalo, varhany byly v zoufalém stavu. Kostel zůstal desítky let zavřený a na varhanách se podepsali vandalové.

„Třetina píšťal byla úplně zničená, ale podařilo se je opravit. Nástroj byl kompletně rozebrán a odvezen do našich dílen,“ uvedl varhaník Antonín Kadeřábek.   

Rekonstrukce varhan se stihla v termínu, problém nastal až při ladění. Práce se musely přerušit kvůli nízké teplotě v kostele. Konkurenční firmy pak varhanáře kritizovaly i kvůli údajně nekvalitnímu provedení prací.

„Pozvali jsme dozor z Národního památkového ústavu a neměli jsme žádné indicie, že by dělali něco špatně,“ odmítá pochybení místostarosta Litomyšle Michal Kortyš.

Ladění varhan v Litomyšli (zdroj: ČT24)

Město doufá, že by varhany mohly poprvé zaznít v září na Dni otevřených dveří památek. Naladění 1700 varhanních píšťal, včetně největší šestimetrové a nejmenší osmimilimetrové, by mělo být hotové přibližně v polovině srpna.