Idris Elba atentátu nezabrání. Kina ve Francii stáhla po útoku v Nice jeho film

Z francouzských kin zmizel nový akční snímek Den Bastily. Společnost StudioCanal se pro stažení rozhodla po čtvrtečním útoku v Nice. Premiéru už přitom pozdržely loňské teroristické útoky v Paříži. Příběh s Idrisem Elbou v hlavní roli totiž podobnou událost v den státního svátku předpovídá. Titul by ale neměl být z distribuce vyřazen nadobro.

Den Bastily režiséra Jamese Watkinse měl ve Francii premiéru jen den před čtvrtečním útokem, během nějž přišlo o život více než osmdesát lidí.

Idris Elba v něm coby agent CIA Sean Briar sleduje zlodějíčka Michaela Masona (Richard Madden), který je podezřelý z podílu na atentátu v Paříži. Ukáže se ale, že Mason je nevinný a že stopy vedou až do nejvyšších řad francouzského státního aparátu. Navíc mají oba jen 24 hodin na to, aby se jim podařilo zabránit dalšímu teroristickému útoku.

O stažení filmu požádala kina přímo produkční a distribuční společnost StudioCanal. Data premiéry se přitom posouvala už dříve – kvůli útokům v Paříži v listopadu loňského roku distributor už hotový snímek pozdržel a do kin šel až v dubnu v Británii.