Nutkavý sběratel. Rodina Davida Bowieho vydraží jeho sbírku umění

Veřejnosti se poprvé představí soukromá sbírka umění, kterou sestavil David Bowie. Málo známou kolekci především britských autorů 20. století vystaví zpěvákova rodina, která se ji po Bowieho smrti rozhodla prodat. Bowie zemřel v lednu tohoto roku.

Bowie měl k výtvarnému umění vztah. Navštěvoval výtvarnou školu, pracoval v redakci výtvarného čtvrtletníku a také založil vydavatelství výtvarných knih. Svou sbírkou se příliš nechlubil, umění prý nepořizoval jako investici, rozhodující pro něj bylo, že jej dílo oslovilo. Umění je jedinou věcí, kterou kupuju „nutkavě a návykově“, prohlásil v roce 1999.

Bowieho kolekce nabízí jedinečný vhled do osobního světa jednoho z největších tvůrčích duchů 20. století.
Oliver Barker
ředitel aukční síně Sotheby's Europe

Sbírka obsahuje téměř tři stovky děl převážně britských autorů 20. století. Nalézt v ní ale lze i obraz francouzského kubistického malíře Marcela Duchampa. Bowieho rodina se rozhodla kolekci prodat, protože pro ni prý neměla dostatečné prostory. K mání bude v listopadu.

Výstava sbírky umění Davida Bowieho (zdroj: ČT24)

Dražba by podle předpokladů mohla vynést více než deset milionů dolarů (přibližně 242 milionů Kč). Nejcennější položkou má být malba ve stylu graffiti od Američana Jeana-Michela Basquiata. Do aukce půjdou i desítky kusů nábytku a sochařských děl.