Adam Plachetka přijel do Znojma s kolotočem

Adam Plachetka už stál na nejslavnějších operních pódiích, nyní se ale vrací do Znojma. Tady se přesně před deseti lety poprvé představil jako Don Giovanni. A Mozartova opera o prostopášném šlechtici 7. července Hudební festival Znojmo taky otevírá.

Ve Znojmě ztvárnil uznávaný barytonista svého prvního Dona Giovanniho, od té doby si slavného svůdníka zahrál v osmi dalších inscenacích. Na Moravu se nyní vrátil, už ne jako začínající basbaryton, ale jako sólista Státní opery ve Vídni a po debutu v Metropolitní opeře v New Yorku.

Giovanniho vnímám čím dál upřímněji. Snažím se mu dát větší opravdovost, přesvědčit diváka o tom, že nemusí být nutně úplně špatný, prostě se na svět dívá jinak.
Adam Plachetka

Zatímco v Mozartových představách patřil k Giovannimu plášť a meč, ve Znojmě ho tvůrci nechávají nosit oblek. Svůdník vystupuje jako kolotočář, který svoje oběti láká na pouťové atrakce a sladkosti.

Dobový zvuk

Uším diváků, zvyklým poslouchat operu, neunikne neobvyklý zvuk orchestru, v němž se hraje pouze na nástroje z Mozartovy doby nebo jejich repliky. Hudba tak zní měkčeji. „Posluchači uslyší  v orchestru cembalo, které bylo taky typickým nástrojem pro hudbu 18. století v operách,“ doplnil dirigent Roman Válek.

Adam Plachetka jako Don Giovanni ve Znojmě (zdroj: ČT24)

Znojmo se po čas festivalu, tedy do 24. července, promění v malý Salcburk  - Mozartovi je věnován celý letošní ročník. Jedním z jeho vrcholů bude opulentní klasicistní hostina na vranovském zámku, jak jinak než s doprovodem hudby. Dona Giovanniho je zde možné po premiéře slyšet ještě v reprízách 9. a 10. července.