Cokoliv chcete aneb Shakespeare baví Večerem tříkrálovým

Moře, hudba, láska jsou tři klíčová slova, kterých se Jana Kališová držela při nastudování letošní premiéry Letních shakespearovských slavností. V úterý je na Pražském hradě zahajuje Večer tříkrálový aneb Cokoliv chcete. Léto se Shakespearem opět čeká ale i Brno, Ostravu a Bratislavu.

Jeviště pojali tvůrci jako loď, kostýmy jsou podobné šatům ze současných přehlídkových mol. Ani slova nezůstala stejná jako za Shakespeara, zmizelo téměř dvacet stran původního textu, některé části autoři nahradili současnějším jazykem. „Místo ‚půjdu k němu coby eunuch‘ máme ‚coby zpěvák‘. Přece jen výrazivo bylo archaické,“ uvedla příklad režisérka.  

Nejznámější věta ale zní tak, jak ji William Shakespeare před více než čtyřmi stoletími napsal: „Žije-li láska z hudby, hrajte dál!“ Živá hudba také celé představení doprovází, speciálně pro inscenaci ji napsal Daniel Šubrt.  Z herců v rozverné komedii diváci uvidí Tomáše Měcháčka, Marii Doležalovou či Václava Koptu v alternaci s Milanem Šteindlerem.

Začínají Letní shakespearovské slavnosti (zdroj: ČT24)

Kromě Prahy se Shakespeare vydá i do Brna, Ostravy a Bratislavy. Vloni se za ním na hrady ve všech čtyřech městech vydalo více než 90 000 lidí. Letos přehlídka nabídne jedenáct titulů ve více než 140 představeních. U příležitosti Shakespearova 400. výročí úmrtí se připomenou i osvědčené hry, například herec Jan Tříska se na dva večery promění opět v Krále Leara a vrátí se tak do své slavné role.

Shakespearovy texty zazní také v originále - v Richardovi III. královnu Alžbětu hraje britská velvyslankyně Jan Thompsonová. S ní i s Othellem, Romeem a Julií či Veselými paničkami windsorskými se diváci mohou setkávat až do 3. září.