Nepřístupné i soukromé zahrady se o víkendu otevřou

Nahlédnout do běžně nepřístupných zahrad nebo poznat známé prostory novým způsobem slibuje o tomto víkendu řada zámeckých parků, klášterních zahrad nebo soukromých zahrádek. Myšlenka Víkendu otevřených zahrad se zrodila ve Velké Británii, setkala se s velkým ohlasem a postupně se stala tradiční akcí po celé Evropě.

Zatímco v Anglii se otevírají hlavně zahrady, které jsou běžně nepřístupné, v Česku jsou taková místa spíše vzácná. Český víkend otevřených zahrad proto často nabízí neobvyklý program: komentované prohlídky, koncerty, divadlo, výstavy nebo programy pro děti. 

Brány zahrad se otevírají v sobotu a v neděli 11. a 12. června. Víkend otevřených zahrad je určen jak pro veřejné, tak pro soukromé zahrady a parky. Projekt zve na různorodá zelená místa, která mohou nabídnout něco pozoruhodného, například historický význam, ekologický přístup, nevšední design, sbírku rozličných stromů a rostlin nebo zajímavý příběh.

180 zahrad po celé zemi

V minulém roce se akce podle organizátorů zúčastnilo 163 objektů a 16 tisíc návštěvníků. Do letošního ročníku se přihlásilo na 180 zahrad. Letos se do projektu poprvé přihlásilo město Lipník nad Bečvou s několika místy: otevřená bude Meditační zahrada sv. Jakuba, zámecký park nebo zahrady dvou mateřských školek.

Poprvé bude otevřená zahrada vily Stiassni v Brně, chystá se rovněž komentovaná prohlídka Kapucínských teras, zahrady kapucínského kláštera v centru města. Naopak mezi tradiční účastníky akce se řadí Květná a Podzámecká zahrada v Kroměříži, obě s bohatým doprovodným programem. Všechny přihlášené zahrady najdete na webu.

Vstupné záleží na majitelích zahrad. Garantem celého projektu je krajinářský architekt a dendrolog Přemysl Krejčiřík, který byl nedávno hostem Marka Ebena v pořadu Na plovárně. Víkend otevřených zahrad pořádá sdružení Průvodce parkem ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Národním památkovým ústavem.