Rekordní Sluha dvou pánů v Národním divadle skončí

Letos v prosinci se po 22 letech od premiéry rozloučí s Národním divadlem mimořádně úspěšná inscenace Goldoniho komedie Sluha dvou pánů s Miroslavem Donutilem v hlavní roli vychytralého a věčně hladového sluhy Truffaldina. Derniéra zároveň oslaví 600. reprízu.

„Dědicové autorských práv respektují přání nedávno zesnulého režiséra této slavné inscenace Ivana Rajmonta ukončit její uvádění v nejvyšší formě a za neopadávajícího zájmu publika,“ oznámil mluvčí první české scény Tomáš Staněk k tomu, proč se tento titul rozloučí s publikem.

Národní divadlo podle Staňka věnuje jubilejnímu představení mimořádnou pozornost. Slavnostní večer navíc podpoří charitativní aktivity. Vstupenky budou v prodeji od prvního srpna.

Legendární inscenace / Sluha jako fenomén (zdroj: ČT24)

„Zatím je Sluha dvou pánů stále součástí mého života a nic bych neuzavíral. Času máme dost,“ uvedl Miroslav Donutil, který v roli Truffaldina oslavil před lety i své šedesátiny a na jevišti převzal čtyřpatrový dort.

Dárkem ke kulatinám Miroslava Donutila byl tehdy už druhý záznam inscenace, který vyšel na DVD. Oblíbený herec to ocenil, protože divadelní inscenace mají obvykle krátkou životnost. „Skončí a zmizí z paměti herců i diváků. Pokud je někdo nezaznamená, už je nikdo neuvidí,“ podotkl.

Sluha překonal Kočičí hru

Když začal Donutil v září 1994 situační komedii Carla Goldoniho z roku 1745 s režisérem Rajmontem zkoušet, bylo mu 44 let. Dnes má 65 let a vystupuje v ní stále, i poté, co v roce 2013 první scénu opustil. I když herecké obsazení většiny postav doznalo v průběhu let změn a v dalších devíti rolích se vystřídaly téměř tři desítky herců, vrací se jako externista.

Sluha dvou pánů v září 2008 překonal do té doby nejhranější činoherní inscenaci Národního divadla v Praze, Kočičí hru Istvána Örkényho, v níž excelovala Dana Medřická; během osmi let dosáhla 403 repríz.

I nyní vítají diváci při každé repríze Donutila potleskem. „Proto je vlastně každá inscenace jiná, hrajeme to stále jako poprvé, protože se publikum mění. Samozřejmě, že únava za ta léta a postupující věk hrají roli. Diváci jsou mým dalším partnerem. Neznám je, a tak na ně nemohu být připraven,“ uvedl herec v roce 2012, když inscenace měla pětistou reprízu. Přiznal, že právě tato role mu pomáhá udržovat fyzickou kondici.

Na Vinohradech skončil Brouk v hlavě

S mimořádnou úspěšnou inscenací se tento týden rozloučilo i Divadlo na Vinohradech. Šlo o Feydeauova Brouka v hlavě v nastudování Jiřího Menzela, který se tu za téměř dvacet let dočkal 363 repríz. V tomto případě však vinohradská scéna vyšla vstříc představiteli hlavní dvojrole Viktoru Preissovi, který se rozhodl skončit s účinkováním v divadle.

Dalšími derniérami budou proto na Vinohradech 8. června inscenace frašky Soudce v nesnázích, ve které Preiss hrál například s Markem Holým, Kateřinou Brožovou, Václavem Svobodou a Petrem Rychlým, a 11. června komedie Neila Simona Vstupte!. Tento herecký koncert Preisse s Tomášem Töpferem se na jevišti objeví posté.