Olomoucké muzeum slaví 10 let. Vystaví obraz El Greca

Olomoucké Arcidiecézní muzeum slaví deset let od svého založení. Pro návštěvníky připravilo nejen stálou expozici, ale také vzácný obraz. Vůbec poprvé se totiž v Česku představí veřejnosti olejomalba španělského manýristy El Greca – Klanění pastýřů. Kvůli náročné přípravě expozice byla část Arcidiecézního muzea od března uzavřena.

Do Olomouce dílo doputovalo z muzea v New Yorku výměnou za zápůjčku Tizianova obrazu Apollón a Marsyas ze sbírek olomouckého arcibiskupství. Expozice s názvem Ke slávě a chvále - tisíc let duchovní kultury na Moravě se otevře ve čtvrtek, kvůli úpravám byla od poloviny března uzavřena.

El Grecův obraz Klanění pastýřů vznikl v letech 1605 až 1610. Zhruba půldruhého metru vysoké dílo bylo do Olomouce dopraveno za přísných bezpečnostních podmínek z Metropolitního muzea v New Yorku. Stalo se ozdobou posledního obrazového sálu expozice. V České republice je vystaveno vůbec poprvé.

Olomoucké muzeum slaví 10 let (zdroj: ČT24)

„Velice náročnými požadavky, které muzeum muselo splnit, byly nároky na instalaci. Obraz musí být instalován v klimaticky stabilních podmínkách,“ sdělil vedoucí muzea Miroslav Kindl. Olejomalba doplní obnovenou expozici muzea. Celkem ji budou tvořit na tři stovky exponátů. Většinou pocházejí ze soukromých a církevních sbírek.

Obnovenou expozici zdobí i řada dalších unikátů, které dosud nebyly k vidění. Důraz její kurátoři dali na specifická témata, jako je olomoucké baroko, doba nejvýraznějšího kulturního vzepětí města. Výraznou změnou prošel i Erbovní sál, vystavené exponáty se vztahují k mecenátu olomouckých biskupů. Další objednavatele uměleckých děl z církevních kruhů představuje expozice ve Schodišťové hale. Významné místo v obměněné expozici má výtvarná reprezentace světeckých patronů olomoucké diecéze, například svaté Pavlíny či svatého Jana Sarkandera.

  • Arcidiecézní muzeum Olomouc ve spolupráci s olomouckým arcibiskupstvím bylo založeno v roce 1998 jako první muzeum v České republice orientované k duchovní kultuře. Jeho součástí se stal románský palác moravských biskupů u baziliky svatého Václava na olomouckém Přemyslovském hradě. Od roku 1999 byla pro potřeby Arcidiecézního muzea rekonstruována severní část národní kulturní památky, někdejšího hradu, objekt kapitulního děkanství a jeho hospodářský dvůr. Areál byl veřejnosti zpřístupněn 1. června 2006.
  • Od konce loňského roku je muzeum držitelem titulu Evropské dědictví, které získalo jako první v ČR. Zařadilo se tak mezi devět evropských pamětihodností, které toto ocenění loni získaly.

Podle historičky umění Heleny Zápalkové se dílčí změny dotkly téměř všech částí expozice. „K přesunům a výměnám došlo v expozici archeologie, gotického umění v Nové síni, v obou sálech obrazárny i ve všech barokních sálech,“ uvedla Zápalková. Obměněnou expozici doplňuje nový knižní průvodce. Pro malé návštěvníky je připraven speciální průvodce, který je provede historií celého areálu Olomouckého hradu, kde muzeum sídlí.

Zahájení oslav 10letého výročí se bude konat 2. června kousek od Arcidiecézního muzea - v dómu sv. Václava. Slavný El Grecův obraz bude pro návštěvníky vystaven až do začátku září, stálá expozice v muzeu zůstane i poté.