„Neakademický malíř" Karel Chaba má svůj Karlův most

Praha očima Karla Chaby (zdroj: ČT24)

Prahu dokázal vidět pohledem venkovského chlapce, říkal o svém příteli Karlu Chabovi Bohumil Hrabal. Hlavní město bylo pro Chabu celoživotní inspirací, označován je za posledního malíře staré Prahy. Pražská Galerie Portheimka z jeho děl sestavila výstavu nazvanou Karlův (Chabův) most.

Chaba (1925–2009) byl vyučený kuchař a v umění samouk. „Byl neakad. mal. a traduje se historka, že si tu zkratku nechal vytisknout na vizitky,“ prozradila kurátorka výstavy a přítelkyně výtvarníkovy rodiny Pavla Petráková-Slancová. 

Chabův styl byl osobitě naivistický a kubizující. Byl znalcem a obdivovatelem Picassa, svůj vzor osobně navštěvoval. Když slavný španělský výtvarník zemřel, vytvořil na jeho počest portrét s kubistickou postavou. 

„Mám Prahu rád, proto ji maluju“

Typické jsou pro něho ale především pražské motivy. „Mám Prahu rád, a proto ji maluju,“ vysvětloval prostě. Permanentně zamilovaný pábitel ke své tvorbě potřeboval lásku. „Vždycky tvrdil, že Praha je město milenců, takže ať udělal jakékoliv zákoutí, vždycky se nad ním vznášeli milenci nebo byla cesta posypaná růžemi,“ doplnila kurátorka.

Karel Chaba na výstavě ke svým osmdesátinám v Obecním domě
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

I v jeho době šedivou Prahu viděl v záplavě barev, šlo mu více o vyjádření niterného vztahu než přesné zachycení předlohy. Jeho vášní byl Karlův most, ten dal také název výstavě, která Chabova díla – některá z nich – vystavuje do 12. července. Součástí je i dokumentární film kurátorky Pavly Petrákové-Slancové s komentářem výtvarníkova syna Patrika a hudbou jeho vnuka Jakuba.