Wej-wej filmařem: s uprchlíky už natočil šest set hodin

Aj Wej-wej točí dokument o uprchlících (zdroj: ČT24)

Čínský umělec a disident Aj Wej-wej natáčí dokumentární film o uprchlické krizi. Dokončuje jej při svém rezidenčním projektu na řeckém ostrově Lesbos, kde si otevřel ateliér. Snímek chce představit v příštím roce.

„Natočili jsme už přes šest set hodin materiálu, stovky rozhovorů s lidmi, kterých se krize týká – uprchlíky, politiky, duchovními i neziskovými organizacemi,“ prozradil o vzniku dokumentu ve švýcarském Bernu, při představování výstavy čínských umělců. 

Wej-wej loni oznámil, že připraví aktuální projekt o migrační vlně do Evropy. Zamířil kvůli tomu do centra krize – na řecký ostrov Lesbos, kde si zřídil ateliér. Osudy migrantů by chtěl také trvale připomenout památníkem.

Na uprchlickou krizi reagoval v únoru tohoto roku i při své návštěvě v Praze, kde před Národní galerií vystavuje cyklus plastik Zvěrokruh. V době, kdy měl sochy odhalit, je naopak zahalil do zlatých fólií, jimiž záchranáři balí podchlazené oběti, například uprchlíky vystupující z člunů.  

Vidím, že Evropa se nechová jako společnost, která dokáže nabídnout pomoc těmto zoufalým lidem. Je to skutečná zkouška naší humanity a stavu lidských práv v Evropě.
Aj Wej-wej

Z chystaného dokumentu zatím neexistuje žádná ukázka, Wej-wej se ale nechal slyšet, že snímek by rád uvedl v příštím roce. „Krize nekončí, dost obtížně teď můžeme přestat točit. Stále máme šest nebo sedm týmů, které na tom pracují každý den,“ prozradil. Videa z natáčení uveřejňuje také na svých sociálních sítích

K uprchlickému tématu připravuje Aj Wej-wej i výstavu, otevře ji v květnu v Athénách a ukáže na ní mimo jiné díla, jež vznikají v jeho ateliéru na Lesbu. Desetina zisku z prodeje vstupenek a sponzorských darů by měla směřovat na pomoc uprchlíkům.