Brno je místem Setkání, divadelní Encounter mění pohled

Brno je místem Setkání (zdroj: ČT24)

Nové úhly pohledu a neotřelé přístupy slibuje mezinárodní festival divadelních škol Setkání/Encounter s podtitulem: Změní ti pohled. Jeho dvacátý šestý ročník začal v úterý 12. dubna průvodem od Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění k Divadlu na Orlí. Přehlídka potrvá pět dní, účastní se školy z jedenácti zemí včetně Ruska, Británie, Francie či Německa.

Festival je celý v rukou studentů brněnské akademie. „Nastupující generace má nezatížený pohled na svět, prostý šablon, ostrý, čerstvý a svěží,“ tvrdí režisérka festivalu Barbora Chovancová. Přípravy studentům obyčejně zaberou celý školní rok. Zájem zahraničních škol zpravidla převyšuje možnosti organizátorů, letos vybírali z třiceti nabídek.

Začala doba třídění

Na Setkání se vůbec poprvé představí tchajwanští divadelníci. „Kultura Tchaj-wanu je zcela svébytná, jak to u ostrovů bývá. Ostatně jejich hra se příznačně jmenuje Ostrov,“ prozradil ředitel akce Petr Oslzlý. Premiéru si odbydou také mladí umělci z Národní konzervatoře dramatických umění v Paříži, a to s inscenací Uštknutí.

„Chceme, aby náš festival byl zaujetím postoje k tomu, co bylo, a snahou se s tím nějak vypořádat. Nalézat, co je ještě životaschopné, a co už není, a to jak po stránce umělecky ideové, tak umělecky formální,“ popsal záměr festivalu dramaturg Jakub Liška. Nastala doba „velkého třídění“, doplnila festivalová režisérka Barbora Chovancová.

  • Festival vyvrcholí v sobotu 16. dubna závěrečným ceremoniálem v 19 hodin v Divadle Husa na provázku. Kromě této scény se bude ještě hrát v HaDivadle a zejména na dvou školních scénách: Studiu Marta a Divadle na Orlí.