Na ostrově u Skotska našli první vydání Shakespearových her

Skotská knihovna objevila ve svém depozitáři nečekanou vzácnost, původní sbírku her Williama Shakespeara z roku 1623. Kniha na panství na ostrově Bute zatím zůstane, majitelé ji však představí veřejnosti. Už 23. dubna si Velká Británie a celý kulturní svět připomenou 400 let od úmrtí slavného anglického dramatika.

První vydání her Williama Shakespeara leželo dlouhé roky nepovšimnuto v knihovně na skotském šlechtickém panství. Desky z kozí kůže ale skrývaly poklad, takzvané První Folio, slavnou sbírku Shakespearových děl, která byla vydána sedm let po autorově smrti.

První vydání zachovalo polovinu her

„Byla jsem opravdu velmi skeptická, když jsem se poprvé doslechla, že v Mount Stuart mají první vydání Shakespearových her. Naprosto jsem se mýlila,“ říká profesorka anglické literatury z univerzity v Oxfordu Emma Smithová, která pravost knihy zkoumala.

První vydání Shakespeara našli u Skotska (zdroj: ČT24)

Profesorka Smithová svazek studovala pomocí různých metod slovo po slově. Nakonec potvrdila, že se jedná o 234. známou kopii Prvního Folia. Obsahuje 36 her, přičemž 18 z nich jinde nevyšlo.

„První souborné vydání Shakespearových her nám zachovalo polovinu her, které by jinak byly ztraceny. Nedostaly by se už do tisku a nepřežily by. Neměli bychom Macbetha, neměli bychom Večer tříkrálový a neměli bychom ani Bouři,“ uvedla Smithová.

Shakespeare pro mladé

Shakespearovy hry nyní opět plní divadelní programy. Británie se intenzivně připravuje na výročí úmrtí svého patrně nejslavnějšího básníka. Jubileum se neobrací jen do minulosti, ale také do budoucnosti. Literární nadšenci chtějí pro Shakespeara získat mladé čtenáře.

Návštěvníky Londýna čeká třeba bezplatná výstava nazvaná The Complete Walk, která 23. a 24. dubna představí 37 krátkých filmů o všech hrách slavného Angličana. Londýnské divadlo Globe oslaví událost o stejném víkendu uvedením hned čtyř představení Hamleta. Další akce chystá Shakespearovo rodiště Stratford nad Avonou.

William Shakespeare zemřel 23. dubna 1616 ve věku 52 let. Přesný den narození není znám, ale tradičně se uvádí datum křtu, který se uskutečnil podle dobových záznamů 26. dubna 1564.