Ve třídě Igora Hnízda. Zdeněk a Jan Svěrákovi mají vlastní muzeum

Pokud někdo snad toužil usednout do lavice obecné školy ve třídě přísného Igora Hnízda, má nyní jedinečnou šanci. Je to jeden z mnoha exponátů v novém muzeu Zdeňka a Jana Svěrákových, které se v sobotu otevřelo na zámku v Čechách pod Kosířem.

Opravený zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku láká návštěvníky. Po rekonstrukci nově zpřístupněnou památku si první zvědavci prohlédli záhy poté, co své brány v sobotu po několika letech znovu otevřela. Zámek, kde působil malíř Josef Mánes, má opravené zámecké komnaty, nové expozice, revitalizovaný park nebo oranžerii.

Novou expozicí je také unikátní muzeum otce a syna Svěrákových. Jedním z exponátů je třeba školní lavice z třídy legendárního učitele Igora Hnízda z filmu Obecná škola. Muzeum dále nabízí okénko z filmu Vratné lahve, vlk ze Tří bratrů a Kukyho auto nebo jeho lesní domeček, expozici završují rekvizity z válečného Tmavomodrého světa.

„Před několika lety jsme dělali výstavu s Janem Svěrákem k filmu Kuky se vrací. Jemu se to hrozně líbilo a bavili jsme se o tom, jaká je škoda, že všechny ty věci se ve většině případů někam schovají nebo zlikvidují. Připadalo nám navíc zajímavé spojit to se zámkem,“ vysvětluje autor konceptu, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Muzeum otevírá v roce, kdy Zdeněk Svěrák oslavil osmdesáté narozeniny. Česká televize jeho laskavý humor a poetickou hravost připomíná v březnu a v dubnu celkem šestnácti snímky. Je tomu navíc 25 let, kdy spolu otec a syn Svěrákovi začali pracovat. Ve svém muzeu v Čechách pod Kosířem se oba setkají 10. června, kdy tu zazní open-air koncert skupiny Buty, na němž Zdeněk a Jan Svěrákovi vystoupí jako hosté.