Zdeněk Svěrák slaví osmdesátiny. ČT pozvala Kolju i Cimrmana

„Všechno, co jsem kdy psal, jsem psal za jediným účelem - aby bylo veseleji. A později jsem do toho přimísil také prvek jistého soucitu,“ říká o své tvorbě Zdeněk Svěrák. Někdejší učitel slaví na den učitelů - 28. března - osmdesáté narozeniny. Česká televize jeho laskavý humor a poetickou hravost připomíná v březnu a v dubnu celkem šestnácti snímky. Zároveň tak představí pestrost Svěrákova díla.

Letitá spolupráce pojí Zdeňka Svěráka s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem. Jsou mimo jiné autory filmových písní Není nutno, Dělání nebo Severní vítr, pro Jiřího Schelingera složili hit Holubí dům. Věnovali se také tvorbě pro děti - mimo jiné v pravidelném televizním pásmu Hodina zpěvu, své dětské skladby před dvěma lety spojili v celovečerním pohádkovém příběhu Tři bratři. Nebyla to jejich první společná pohádka - už v roce 1977 se sešli u komedie Ať žijí duchové! .

Ať žijí duchové! (1977, režie: Oldřich Lipský)
Zdroj: ČT

Dlouholetou autorskou dvojici tvořil Svěrák i s Ladislavem Smoljakem. Od 70. let vytvořili mnoho komedií se svérázným humorem: Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero!, Na samotě u lesa, Kulový blesk, Vrchní, prchni nebo Trhák

Oba jsou také šiřitelé odkazu fiktivního českého génia Járy Cimrmana, jehož světem nedoceněné činy připomíná nejen divadlo nesoucí jeho jméno, ale jsou zvěčněny i ve filmech. ČT připomene geniálního všeumělce filmem Jára Cimrman ležící, spící  (10. 4., ČT1 16:00) a divadelními záznamy her Blaník (29. 3., ČT2 20:00)  a České nebe (5. 4., ČT2 20:00). Připojí i c. a k. detektivní filmovou komedii Rozpuštěný a vypuštěný (6. 4., ČT1 21:50) podle hry Vražda v salónním coupé

Jára Cimrman ležící, spící (1983, režie: Ladislav Smoljak)
Zdroj: ČT

Filmy podle Svěrákových předloh byly třikrát nominovány na Oscara - ale žádný z těch, pod nímž je podepsán spolu se Smoljakem. Poprvé mohla ceněnou sošku americké filmové akademie získat veselohra Vesničko má středisková (28. 3., ČT1 15:55) v režii Jiřího Menzela.

Upoutávka: Vesničko má středisková

Podruhé Obecná škola, celovečerní režijní debut Svěrákova syna Jana. Ten také v současnosti připravuje snímek podle otcovy autobiografické knihy Po strništi bos, jež dějově předchází Obecné škole. V rodině zůstal i dojímavý příběh chlapce Kolji  (26.3., ČT1 21:40), který Oscara nakonec získal.

Kolja (1996, režie: Jan Svěrák)
Zdroj: ČT

Kritiky i diváky velmi dobře přijaté byly i další otcovsko-synovské počiny: Tmavomodrý svět a Vratné lahve anebo Akumulátor 1 (29. 3., ČT2 22:25), který opět divákům před televizní obrazovkou ukáže, co se děje za ní. Zdeněk Svěrák si v nich i zahrál.

Jan Svěrák netočil jen se svým otcem, ale také o něm - v roce 2004 uvedl dokumentární portrét Tatínek (5. 4., ČT2 22:25).  

Se Zdeňkem Svěrákem si v programu ČT popovídá také Miroslav Horníček, v záznamu rozhovoru z roku 1992, a Luděk Sobota, který se ve svém pořadu ohlíží za dráhou dvojice Smoljak-Svěrák.  

Scenárista, dramatik, herec a autor písňových textů Zdeněk Svěrák se narodil 28. března 1936 v Praze. Vystudoval učitelství, ale dlouho u něj nezůstal, přešel do tehdy Československého rozhlasu, kde se seznámil s Jaroslavem Uhlířem a kde také vznikla postava „největšího Čecha“ Járy Cimrmana. Divadlo pečující o odkaz tohoto génia vzniklo v roce 1967. Nejen na této scéně, ale i ve filmové tvorbě vytvořil Svěrák další autorskou dvojici s režisérem a scenáristou Ladislavem Smoljakem. Od devadesátých let tvoří převážně se svým synem Janem, s nímž získal Oscara za drama Kolja. Věnuje se také tvorbě pro děti a je autorem několika povídkových knih.

Tatínek
Zdroj: ČT