Coelho se v Praze pokloní Jezulátku. Splnilo mu sen být spisovatelem

Brazilský spisovatel Paulo Coelho navštíví 18. a 19. března Prahu. V metropoli oslaví milion prodaných výtisků v češtině, přičemž 200 tisíc z nich připadá na koupi jeho nejslavnější publikace Alchymista.

Coelho se během návštěvy zastaví v kostele Panny Marie Vítězné v Karmelitské ulici, kde se chce poklonit pražskému Jezulátku. Kult malé voskové figurky zobrazující malého Ježíše je totiž v jihoamerických zemích velice silný. V roce 2005 mu navíc Brazilec věnoval červené šatičky vyšívané zlatou nitkou coby projev díků za to, že mu umožnilo splnit sen a stát se slavným spisovatelem.

Svou prosbu ohledně úspěšného literáta u něj vznesl v roce 1982, kdy místo navštívil s manželkou Christinou. Přání se v realitu proměnilo až o šest let později, kdy sepsal Alchymistu, který se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. Coelho prý věděl, že se Jezulátku bude muset za takovou laskavost odvděčit, a tak mu na revanš přivezl nový plášť, který nahradil poničený obleček z roku 1620.

Tajemný malíř (ne)nalezen

Kromě toho zavítá Coelho na Pražský hrad, aby soukromě oslavil svátek sv. Josefa. Před několika dny také zveřejnil výzvu, která se týkala malíře, s nímž se potkal také při své první návštěvě Prahy. Ve Zlaté uličce si od něj koupil obrázek a nyní ho chce pozvat na svou oslavu. Někdejší pouliční malíř se ale musí prokázat dvěma věcmi, které mu tehdy Coelho dal. Některá média tvrdí, že muž byl nalezen, ale o setkání se spisovatelem nestojí kvůli špatnému psychickému stavu. 

Paulo Coelho na autogramiádě v Luxoru v roce 2005
Zdroj: ČTK

Brazilský literát je jedním z pěti nejprodávanějších autorů na světě, prodal přes 100 milionů knih. Román Alchymista z roku 1988 je nejslavnějším brazilským bestsellerem všech dob, byl přeložen do tří desítek jazyků a vyšel ve více než desetimilionovém nákladu. List New York Times navíc tuto knihu drží v žebříčku nejdůležitějších bestsellerů už sedm let a osm týdnů.