On-line si lze přehrát dokumenty, které předhodí Lvům

Mezi jakými dokumenty se rozhodují filmové ceny Český lev? Finálovou pětici mají diváci možnost vidět s výjimkou jednoho titulu zdarma na portálu DAFilms do 13. března.

K snímkům nominovaným na nejlepší dokument loňské roku patří Evangelium podle Brabence, v němž Miroslav Janek zachytil rozhovor se členem undergroundové kapely Plastic People of the Universe. Z „undergroundu“ společesnkého dna do „mainstreamu“ se pokouší dostat také Mallory, hrdinka stejnojmenného časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové.

Pomoc lidem v nesnázích si jako své životní poslání stanovil slovenský farář Marián Kuffa. Za snímek Opři žebřík o nebe získala jeho autorka Jana Ševčíková už Cenu Pavla Kouteckého a Cenu české filmové kritiky. 

K slovenské nové vlně ve fotografii se vrací Vlna vs. břeh dokumentaristy Martina Štrby. Za životem a dílem klasika české animace se pak ohlíží Filmový dobrodruh Karel Zeman od Tomáše Hodana. 

Kromě Mallory je možné všechny dokumenty na DAFilms zhlédnout zdarma, portrét Karla Zemana je ale bez poplatku přístupný jen do 6. března. Tedy do dne po vyhlášení Českých lvů, jež lze sledovat v přímém přenosu České televize.