Oscar by se měl přidat ke kaskadérům

Kaskadéři chtějí vlastního Oscara (zdroj: ČT24)

Před blížící se nedělní oscarovou nocí vyšli protestovat do ulic amerického Los Angeles kaskadéři. Shromáždili se přímo před budovou Akademie filmového umění a věd s jasným požadavkem: chceme vlastní kategorii.

Filmy Revenant nebo Mad Max patří k favorizovaným snímkům letošních Oscarů. Kaskadéři, kteří se na jejich vzniku podíleli, ale na žádnou zlatou sošku nárok nemají. To by rádi do budoucna změnili. 

Kaskadérsví bývalo o tom, kdo se chystá skočit z budovy nebo spadnout z koně. Teď je to vypočítané riziko. Jde o skutečné vytváření a navrhování akčních scén.
Jeff Wolfe
prezident Asociace filmových kaskadérů

Demonstrace za Oscara se účastnily desítky mužů i žen v modro-černém oblečení, tedy v barvách amerických kaskadérů. „Říkají, že to není umění ani věda. Je to ale obojí. Tvrdí také, že je těžké určit, koho by měli případně ocenit. Měli by začít u koordinátorů kaskadérů,“ radí akademikům jedna z protestujících. 

Proti bílým Oscarům

Kaskadéři nejsou jediní, kdo mají k oscarovému výběru připomínky. Akademie vyvolala vlnu nevole kvůli tomu, že dva roky po sobě byli mezi herci nominováni samí běloši. Některé známé osobnosti, například herecká dvojice Will Smith a Jada Pinkett Smithová, dokonce oznámily, že budou galavečer 88. ročníku bojkotovat. Vedení akademie ale na kritiku zareagovalo a přislíbilo změny – do roku 2020 chce mezi svými členy zdvojnásobit zastoupení menšin a žen a tím podpořit rozmanitost.  

Letos se předávání bude muse obejít ještě bez změn a bez kaskadérů. Vítězové budou známi 28. února – přímý přenos od 2:30 v pondělí ráno středoevropského času odvysílá ČT2.