Na kytaráře Petera Jurkoviče vzpomenou kytary i jejich majitelé

Kytaru od Petera Jurkoviče vlastní Eric Clapton nebo Jeff Beck. Ti sice na jeho počest nezahrají, na pódiu pražského Lucerna Music Baru se ale v úterý 16. října sejdou jiní majitelé jeho nástrojů. Spolu s dalšími hudebníky při koncertě zavzpomínají na tohoto bluesmana a výrobce kytar, který zemřel v listopadu loňského roku.

Jurkovič byl původním povoláním biolog, našel se ale v oboru docela odlišném – jeho dílna v Jílovém u Prahy se stala pojmem pro české i slovenské kytaristy. Kytary sestavil ale také pro světové hudebníky, jakým je Jeff Beck, Eric Clapton nebo Billy Gibbons ze ZZ Top. Nástroje, z nichž některé vytvořil ve spolupráci se sochařem Stefanem Milkovem, budou na pražském koncertě vystaveny. 

A také se na ně bude hrát – Jurkovičovy kytary rozezní Vladimír Kulhánek, Ivan Hlas, Norbi Kovács, Zdeněk Bína nebo Janek Ledecký. Přidají se k nim kapely, s nimiž Jurkovič – bluesman, textař a skladatel – hrával.

K výrobě kytar se dostal přes svou lásku k blues. Začínal s kapelou Bluesberry, s triem Tucet pak vnesl do tuzemského blues originální zvuk a vtipné texty. Následně spoluzaložil funkovou Žáhu a pak se přes formace Highway 61 a Motion Food vrátil ke klasickému blues. 

Koncert pořádá Spolek Jurkovič SP, který by rád také vybudoval na památku Petera Jurkoviče naučnou stezku a postavil jeho pomník.