Vůně strun a geniality: Hendrixův byt je otevřen pro veřejnost

Hendrixův byt je volně k nahlédnutí (zdroj: ČT24)

Do londýnského bytu Jimiho Hendrixe teď může nahlédnout každý – otevřel se totiž veřejnosti a vzniklo z něj i muzeum. Kromě hudebníkovy oblíbené kytary a dalších osobních věcí je k dispozici sbírka se stovkou nahrávek a bezpočtu fotek, které vznikly během necelých čtyř let v Londýně, kde se muzikant prosadil inovátorským přístupem ve hře na elektrickou kytaru.

Právě v hlavním městě Velké Británie odstartoval Hendrix svou kariéru. Do metropole poprvé přiletěl z Ameriky ve čtyřiadvaceti letech v září 1966. Prvních pár týdnů po příjezdu převážně sólově jamoval po tamních klubech, nakonec ale narazil na Erica Claptona, Rolling Stones, The Who a další umělce. Netrvalo dlouho a vznikla formace The Jimi Hendrix Experience. O osm měsíců později měl geniální kytarista na stole svou úspěšnou desku.

Tvrdě vydřený úspěch

Od července 1968 do března 1969 bydlel se svou tehdejší přítelkyní v domě na Brook Street číslo 23. Ve vedlejším apartmánu navíc kdysi žil a komponoval barokní skladatel Georg Friedrich Händel. Žádné sousedy v 60. letech ale nerušil, protože ještě nešlo o rezidenční ulici – mohl hrát a zpívat naplno, kdykoliv chtěl, a pořádat divoké večírky.

„Když Hendrix zjistil, že tu Händel žil, zajímalo ho to. Měl uši otevřené, chtěl poznat všechny hudební žánry, a tak si v prodejně gramofonových desek na nedaleké Oxford Street koupil Händelovy skladby – Vodní hudba a Mesiáš,“ říká autor knihy Hendrix at Home: A Bluesman in Mayfair Christian Lloyd.

Střídmě zařízený pokoj je teď k dispozici fanouškům. Kurátoři si dali záležet na tom, aby vypadal přesně tak, jako by ho legenda právě opustila. „Kytara byla opřená tamhle u postele, tak aby na ni mohl vždycky dosáhnout. Většinu svých slavných písní složil právě s touto kytarou, ne s elektrickou. Hrál, hrál a hrál. Lidé si myslí, že Hendrix byl génius, ale on na své hudbě opravdu hodně tvrdě pracoval,“ dodal Lloyd.

Vydáno pod