Earth, Wind & Fire přišli o svůj čtvrtý živel. Zemřel Maurice White

Zemřel Maurice White (zdroj: ČT24)

Zakladatel a zpěvák americké popové skupiny Earth, Wind & Fire Maurice White zemřel. Muž vícero profesí - bubeník, skladatel a hudební producent - skonal ve věku 74 let ve středu doma v Los Angeles. Smutnou zprávu potvrdil jeho bratr Verdine White.

„Můj bratr, hrdina a nejlepší přítel Maurice White zesnul pokojně minulou noc ve spánku,“ napsal Whiteův bratr na facebookové stránce kapely, které byl rovněž členem. Zatímco „svět přišel o dalšího velkého hudebníka a legendu“, prosí rodina podle Verdinea Whitea o respektování soukromí.

Proč přesně muzikant zemřel, rodina neoznámila. Ví se jen to, že na konci 80. let lékaři Whiteovi diagnostikovali Parkinsonovu chorobu.

Earth, Wind & Fire (Maurice White uprostřed)
Zdroj: ČTK/ZUMA

Chicagská skupina Earth, Wind & Fire, kterou White založil v roce 1969, byla na vrcholu slávy v 70. letech a na počátku let osmdesátých. Prodala přes 90 milionů desek, což z ní činí jednu z komerčně nejúspěšnějších hudebních formací všech dob. Skupina několikrát vystoupila i v České republice.

Chytlavou směs soulu, funku, diska, rocku a latiny obsahují hity jako September, Shining Star nebo Sing a Song, pod něž je White podepsán jako spoluautor. Earth, Wind & Fire získali šest cen Grammy a samotný White jich má na kontě sedm. V rozhovoru v roce 2000 řekl, že si vždycky přál, aby jeho hudba inspirovala a ne jenom bavila.