Kulatá Vinyla sezdala elektroniku a black metal

Pátý ročník nezávislých hudebních cen Vinyla zná vítěze. Navržení hudebníci bojovali o vítězství ve třech kategoriích: Deska, Objev a Počin roku. Nejlepší album s názvem Elegy of Unsung Heroes nahrál podle poroty pražský producent Dizzcock. Objevem roku je elektronický experimentátor Aid Kid a nejzdařilejším počinem je vinylová kompilace blackmetalistů Jdi a dívej se.

Elegy of Unsung Heroes je Dizzcockovým debutem, muzikant se do té doby prezentoval jen EP AL. Producent je členem post-ravevové sestavy Lightning Glove. „Jeho osobité beatové kompozice čerpají z vlivů britského grimeu a bass music a často používané vokální samply také prozrazují fascinaci zámořským undergroundovým hip hopem. Na kost odřené chladné rytmické struktury ale mají i angažovaný rozměr – nahrávka Elegy Of Unsung Heroes je věnována všem, kteří bojovali za lepší, rovnější a solidárnější svět,“ charakterizovali jeho tvorbu pořadatelé Vinyly.

Ondřej Mikula známý pod uměleckým pseudonymem Aid Kid spolupracoval s Kittchenem i Lenkou Dusilovou. A i on patři mezi ty, kteří svůj debut vyprodukovali teprve minulý rok. Vinyla si cení jeho postrockové epičnosti spojené s dubstepem, v nichž není nouze o emoce.

Jdi a dívej se dalo dohromady sedm českých blackmetalových kapel. Formace jako Kruh, Pustina nebo Lichens se spojily v boji proti fašismu ve všech možných podobách. Výtěžek z prodeje desky navíc věnovaly na antirasistickou a antifašistickou kampaň Good Night With Pride.