V Londýně zahradničí Monet i Matisse

V londýnské Royal Academy of Arts kvete mimořádná zimní zahrada. Galerie otevřela výstavu mistrů impresionismu. Díla od Moneta po Matisse ukazují lásku k přírodě, světlu a barvám, ale i obdiv k práci zahradníka.

Vůbec poprvé v Británii svedla výstava dohromady všechny tři části triptychu s lekníny od Claudea Moneta. Zahrady celoživotním tématem – v jedné ho také na obraze zvěčnil jeho přítel Pierre-Auguste Renoir. „Monet byl zjevně skvělý umělec, byl ale také neobyčejným zahradníkem. Lidé si často neuvědomují, jak pro něj bylo zahradničení důležité,“ připomíná kurátorka výstavy Ann Dumasová.

Sluncem prozářené parky, květiny, stromy a kvetoucí jezírka se staly základem londýnské výstavy. „Úplně se tady ztratíte. Je to jako v zahradě s živými ploty a skleníky, ve kterých snadno zabloudíte,“ popsal instalaci historik umění Michael Farr.  

Mezi více než 120 díly nejsou jen zahrady impresionistů, například palmový list inspiroval Henriho Matisse a květiny v bavorském Murnau zase Vasilije Kandinského. Projít se mezi nimi mohou návštěvníci v Londýně do 20. dubna.