Nerealizované scénáře jsou opět na scéně – a soutěží

Jen měsíc zbývá autorům na dopsání scénáře pro aktuální ročník soutěže Filmové nadace. Do 28. února mohou přihlásit své dosud nerealizované scénáře k celovečerním hraným filmům.

Předložit lze i scénáře, na jejichž zfilmování jsou jejich tvůrci už domluveni s producentem. Podmínkou ale je, že v době podání žádostí nesmí být zahájeno jakékoli natáčení.

Podle scénářů oceněných nadací vzniklo například sociální drama Kobry a užovky nebo komediálně laděné drama Domácí péče, které uspěly v Cenách české filmové kritiky i v nominacích na Českého lva. Před dokončením pak je snímek Nikdy nejsme sami s Lenkou Vlasákovou a Karlem Rodenem v hlavních rolích, který režisér Petr Václav v premiéře uvede letos na Berlinale. 

Domácí péče (2015, režie: Slávek Horák)
Zdroj: ČT

Jaké tituly k nim přibudou z letošní soutěže, bude jasné začátkem července na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde jsou výsledky tradičně vyhlašovány. „S autory nejlepších scénářů následně uzavřeme smlouvu o poskytnutí nadačního příspěvku,“ uvedl Petr Tichý, předseda správní rady FILMOVÉ NADACE a generální ředitel Barrandov Studia.

Při realizaci oceněných projektů podporu nabízejí také Česká televize a energetická skupina RWE. Na grantech nadace v jedenáctém ročníku rozdělí celkem 800 tisíc korun.