Procházka Koblasovým Edenem je umělecké dobrodružství

Jan Koblasa se po rozsáhlé retrospektivě v Jízdárně Pražského hradu vrací s výstavou méně známých děl. V Domě u zlatého prstenu na Staroměstském náměstí v Praze představuje své grafiky. A většinu z nich se rozhodl věnovat pořadateli Galerii hlavního města Prahy.

Jan Koblasa vystavuje méně známé práce (zdroj: ČT24)

Evropou uznávaný sochař Koblasa se snaží o nové tvůrčí postupy a vyhledávat dobrodružství. „Tato přednost platí i pro grafickou tvorbu, jíž se věnuje přes padesát let. Výstava, nazvaná podle jednoho autorova cyklu, z ní předkládá jen malý zlomek. Vůbec poprvé se setkáváme s bohatou škálou gestických monotypů, figurativně nefigurativních dřevořezů a serigrafií a s výběrem počítačové grafiky,“ uvádějí galeristé na adresu expozice Eden - Koblasova země.

„Bylo by strašné, kdybych dělal pořád jedno. To by se mohlo stát, že bych sjel do rutiny,“ vysvětluje umělec své mnohovrstevnaté zaměření. „Toho se střeží, protože mu jde vždy o sdělení a není cílem bravurnost výtvarných prostředků. Protože to sdělení, aby bylo co nejpřímější, může být syrové, může být nekonvenčně pojaté,“ dodává kurátorka Mahulena Nešlehová.

Koblasa experimentuje od padesátých let, relativně nedávno začal malovat na počítači. A právě na něm vzniká zatím poslední dílo, jehož tématem budou válečné konflikty ve světě.

Do autorovy země se návštěvníci mohou podívat až do 4. října.