V Londýně otevřeli „bitevní pole“ Joana Miróa

V Londýně obnovili ateliér Joana Miróa (zdroj: ČT24)

Před šedesáti lety založil katalánský výtvarník Joan Miró svůj ateliér na Mallorce. Právě zde průkopník moderního umění vytvořil největší část svých děl. Teď se věrná kopie jeho studia otevřela návštěvníkům v Londýně.

Miró odmítal, že by byl španělským umělcem, hlásil se ke Katalánsku, které se projevovalo v jeho dílech, stejně jako jasné barvy nebo neotřelá geometrie. Pouta k rodné Barceloně se ve svém umění nikdy nevzdal, přestože žil ve Francii, New Yorku nebo na Mallorce. 

Právě tam si v roce 1956 postavil studio, ve kterém zároveň bydlel. Kombinoval v něm svůj radikální přístup k umění, lásku k přírodě i literatuře. Na plátnech se pak přeneseně objevovaly i jeho sny. „Cítil, že své sny musí předávat dál. Tyto tvary, formy, barvy mu pak pomáhaly vytvářet ta úžasná díla,“ říká Joan Punyet Miró. 

Umělcův vnuk, historik a spoluautor výstavy věří, že podíl na konečných podobách obrazů mělo i samo studio, které teď po šedesáti letech znovu ožívá, i když ne na Mallorce, ale v Británii. Kurátoři výstavy v londýnské galerii Mayoral se snažili zachytit každý detail: rozlité barvy po pokoji i vzpomínky na výstavy, dopisy a novinové články.

To studio bylo takové bitevní pole, kde mohl nechat volně rozběhnout své podvědomí a malovat všechny tyto motivy jak na plátna, tak na zem.
Joan Punyet Miró

Ateliér Joana Miróa má pro návštěvníky otevřeno do poloviny února. Jedinečná přehlídka Miróovy práce zachycuje i umělcovy temnější stránky, které byly ke konci jeho života čím dál viditelnější.