Pražský hrad čekají rekonstrukce. Klenoty ohlídá neprůstřelná vitrína

Pražský hrad čekají rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Pražský hrad má za sebou rekordní rok. Loni ho navštívilo přes dva miliony lidí, což je o 300 tisíc víc než rok předtím. Nejpopulárnější českou památku čekají letos rekonstrukce, které vyjdou celkově na 150 milionů. Opravovat se bude Královská hrobka a novou vitrínu dostanou téměř po 90 letech i korunovační klenoty.

Restaurátoři už brzy dostanou přístup do hrobky českých panovníků, která leží několik metrů pod katedrálou sv. Víta. Odpočívají tam Rudolf II., Karel IV. a jeho manželky nebo král Václav IV. V těchto místech se totiž budou čistit veškeré věci z kamene a novodobý betonový povrch. Dojde také k výměně velmi staré elektroinstalace, která nevyhovuje současným standardům.

A tím to nekončí. Opraví se vzduchotechnika, chodníky a zábradlí vedoucí k hrobce podél zbytků románské baziliky. Královská hrobka ale zůstane i nadále ve zvláštním režimu, to znamená, že se dovnitř dostanou převážně jen školní výpravy.

Na řadu přijdou mimo jiné interiéry, kterými se vchází do velké jižní věže katedrály. Restaurovat se bude neogotické zdivo i zdobené vitráže. Proměnou projdou na Hradě i budovy Nejvyššího purkrabství a k němu přilehlého muzea hraček, kam se vrátí mnoho akcí pro děti.

Neprůstřelná vitrína

Změna čeká nejcennější hradní předměty, tedy korunovační klenoty. Většinu času jsou uschované v Korunní komoře ve Svatováclavské kapli v Gočárově vitríně. Ta je z roku 1923 a nevyhovuje bezpečnostním požadavkům.

Svatováclavská kaple
Zdroj: ČTK

Nároky na novou vitrínu za více než milion korun jsou mnohem vyšší. Má vrstvené sklo, které odolá nárazům, požáru nebo pokusům o střelbu.

Korunovační klenoty budou k vidění letos v květnu dva týdny a zdarma při příležitosti oslav 700. narození Karla IV.