Lemmy posmrtně vstoupil do českých kin

Film, který měl oslavovat kariéru rockové legendy, se do českých kin dostává jako nekrolog dva týdny po její smrti. Premiéru má dokument Lemmy, který vypráví o nezřízeném životě zpěváka a frontmana skupiny Motörhead. Ten zemřel náhle na konci prosince, několik dnů po svých sedmdesátých narozeninách.

Po dobu tří let sledovala kamera život a kariéru rockového průkopníka a kulturní ikony Lemmy Kilmistera, frontmana kapely Motörhead. Snímek, který společně natočili Greg Olliver a Wes Orshoski, zachycuje Lemmyho při klidných chvílích doma, při jam sessions s Davem Grohlem i jako rockového hrdinu, který řádí na koncertech i v zákulisí.

Lemmy je kapitán Hook

„Kašlu na všechny týpky, kteří přežili šedesátky posazení ve svých soukromých letadlech. Víte, co teď nejspíš dělá Lemmy? Pije whisky s kolou a píše další desku,“ říká v dokumentu další legenda Dave Grohl. „Kdybychom žili v sedmnáctém století, byl by pirát. Všichni z Motörhead by byli piráti. On je jako kapitán Hook,“ vypráví zase Alice Cooper.

Lemmy posmrtně vstoupil do českých kin (zdroj: ČT24)

Ve filmu dále vystupují Slash, Ozzy Osbourne nebo Metallica. Koneckonců Lemmy viděl Beatles v Cavern Club, jezdil jako s Jimim Hendrixem, radil Sidu Viciousovi a hrál v rockových kapelách Merseybeat a Psychadelic předtím, než spojením punkových a metalových prvků v kapele Motörhead inspiroval vznik moderního metalu.

Kritikou skvěle hodnocený film vznikal po boku samotného zpěváka tři roky. Řízením osudu vstoupí do českých kin už jako jeho nekrolog. Lemmyho poslední turné po stříbrných plátnech právě startuje, premiéru hostí v úterý 12. ledna pražská Lucerna.