V opravené Sukově síni Rudolfina zní zbrusu nové křídlo

Čtveřice špičkových klavíristů Igor Ardašev, Martin Kasík, Ivan Klánský a Ivo Kahánek v pražském Rudolfinu společně otevřeli nově opravenou Sukovu síň. Klavíristé na pátečním slavnostním koncertě zahráli na zbrusu nový nástroj značky Fazioli zakoupený pro Českou filharmonii.

Na slavnostním koncertu zazněla díla Josefa Suka, Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Klementa Slavického, Fryderyka Chopina, Petra Iljiče Čajkovského a Sergeje Prokofjeva.

Otevřené Rudolfinum

Hlavním důvodem rekonstrukce Sukovy síně, která se uskutečnila v rámci projektu Otevřené Rudolfinum, byla špatná akustika. Kvůli příliš dlouhému dozvuku a nedostatečnému odhlučnění bylo nutné pořídit novou podlahu a dveře, které zároveň umožňují propojit Sukovu síň s Dvoranou v jeden velký prostor pro konání společenských akcí s kapacitou až 1000 osob. Současně byla vyměněna zastaralá vzduchotechnika.

V Sukově síni Rudolfina zní nové křídlo (zdroj: ČT24)

Otevřené Rudolfinum je projekt, jehož cílem je zpřístupnit budovy Rudolfina pro širokou veřejnost. V rámci projektu, který odstartoval v roce 2013, již byla akusticky opravena Dvorana a vyměněna podlaha v Dvořákově síni. Po Sukově síni bude do konce letošního roku ještě vybudován nový edukační prostor v místě současných pokladen a kanceláří pod hlavním vstupním schodištěm do Rudolfina.

Velmi barevný nástroj

Na koncertě se vedle zrekonstruované Sukovy síně představilo i nové koncertní křídlo italské značky Fazioli. Italská značka klavírů existuje od roku 1981. Firma ročně vyrábí 110 až 120 nástrojů. Podle některých odborníků se svou kvalitou plně vyrovná známé firmě Steinway, která ročně vyprodukuje přibližně 3000 klavírů.

„Fazioli je značka velmi exkluzivních klavírů, která v poslední době konkuruje těm nejslavnějším značkám na světě,“ uvedl klavírista Ivan Klánský. „Je to nástroj velmi barevný, hned od začátku člověka nutí dělat nuance a využívat toho, že každý tón může být trochu jiný. Na druhé straně je velmi citlivý,“ pochválil nový klavír Martin Kasík.

Česká filharmonie zakoupila pro opravenou Sukovu síň koncertní křídlo F278 za přibližně 2,8 milionu korun.