Navarová, Schwarzenberg a Wichterle se sešli jako sochy

Navarová, Schwarzenberg a Wichterle jako sochy (zdroj: ČT24)

Jak vypadají vědec Otto Wichterle, zpěvačka Zuzana Navarová a politik Karel Schwarzenberg pohledem českých sochařů? Soutěž na vytvoření jejich portrétů vyhlásilo Sdružení sochařů, soutěžní práce nyní vystavuje Akademie věd ČR.

O vítězném sochařském portrétu vynálezce kontaktních čoček Otty Wichterleho rozhodovali společně s odbornými porotci i členové vědcovy rodiny. „Přizvali jsme je do poroty, protože samozřejmě pana profesora velmi dobře znali. Bylo zajímavé, že se velmi rychle zorientovali, který z těch portrétů je jeho nejvěrnější podobou,“ prozradil předseda Sdružení sochařů Jiří Středa.

Jakkoli se jednotlivé soutěžní práce liší, jedno mají společné - zachycují Wichterleho pronikavý pohled. „Záleží na tom, jak na vás člověk působí, a když je inteligentní, pak je to příjemná práce. Soustředila jsem se na fotografii, kde je pan Wichterle velice hubený, a tento rys jsem ještě zvýraznila,“ popsala vznik vítězné sochy její autorka Stanislava Kavanová. První místo obsadila i mezi portréty politika Karla Schwarzenberga. 

Za nejtěžší zadání ale tvůrci považovali vystihnout podobu zpěvačky Zuzany Navarové. Nejlépe se to podle poroty povedlo Martinu Čermákovi.

V loňském roce umělci zpracovávali mimo jiné podobu vědce profesora Antonína Holého, vítězný portrét našel později své trvalé místo v Ústavu organické chemie a biochemie v Dejvicích. O využití letošních prací se zatím nerozhodlo, v Akademii věd zůstanou vystaveny do konce ledna.