Stopa legionáře vystopuje osudy Heliodora Píky i Emanuela Moravce

Vychází nová komiksová kniha o československých legiích. Publikace s názvem Stopa legionáře ukazuje osudy 20 nejznámějších legionářů z Ruska, Francie a Itálie. Kniha je už druhým pokračováním legionářského komiksu. První část vyšla loni a během jednoho týdne se prodalo všech 3000 výtisků, což podle autorů ukazuje, že český čtenář má o 100 let starý legionářský příběh stále zájem.

Druhý díl s podtitulem Osudy volně navazuje na komiksovou knihu Stopa legionáře, která mapuje historii československých legií za první světové války. Hrdiny komiksu jsou bojovníci československých legií jako Heliodor Píka, Karel Kutlvašr nebo František Moravec.

Nechybí tu ani příběh Emanuela Moravce, který ale během okupace kolaboroval z nacisty. „Moravec stál na té druhé straně barikády a my jsme chtěli ukázat i tu temnou stranu síly,“ řekl autor komiksu Zdeněk Ležák.

Komiksy se zaměřují na klíčové události jejich životů a zdaleka nejsou situovány jen do období první světové války. Mnoho legionářů bylo zapojeno do odboje za německé okupace, některým později zkřížili životní dráhu komunisté, jiní se zase vydali na cestu zla, ať už na straně fašismu či komunismu. „Není to jen první světová válka, ale je to rozprostřené do většiny dvacátého století,“ řekl Zdeněk Ležák.

Po stopě osudů českých legionářů vyrazí pokračování komiksu (zdroj: ČT24)

Namalovat všechny kresby trvalo skoro rok. Na knihu odborně dohlížel Jiří Charfreitag z Československé obce legionářské, jehož pradědeček Vratislav byl ruský legionář. „Vstoupil nejprve do České družiny, bojoval chvíli i v rámci srbské dobrovolnické armády, a potom projel celou anabázi a celé Rusko,“ popisuje Jiří Charfreitag.

Zdeněk Ležák a Michal Kocián už připravují na příští rok další komiks z novodobé české historie, tentokrát o hrdinech protinacistického odboje Balabánovi, Mašínovi a Morávkovi - takzvaných Třech králích.

Připomeňte si první díl komiksu: