Aj Wej-Wej: Stydím se být v jedné místnosti s Warholem

Andy Warhol a Aj Wej-Wej na jednom místě (zdroj: ČT24)

Andy Warhol a Aj Wej-Wej si společně notují v australské Národní galerii. Dva významní umělci 20. a 21. století toho mají překvapivě mnoho společného – třeba i to, že se jejich tvorba objeví brzo v Česku. Výstavou čínského umělce oslaví pražská Národní galerie své 220. výročí. Nadace Andyho Warhola jí zase k této příležitosti darovala jeho černobílé fotografie, ručně sešité snímky a polaroidy.

Představitel moderního umění v tzv. americkém století vs. soudobý umělec tvořící ve století, které bývá často označované jako čínské. Vliv obou umělců na moderní umění je nepopiratelný, a právě s tím galerie protinožců operuje. Hlavní linka její výstavy se zaměřuje na paralely a rozdíly v jejich tvorbě.

Stále tomu nemůžu věřit. Moje práce je teď k vidění vedle děl skutečného mistra 20. století. Osobnosti, kterou nejvíce obdivuji - Andyho Warhola. A stále se vlastně stydím, když vidím svoji práci vedle té jeho. Zakrývám si při tom jedno oko, abych viděl jen tu jeho část.
Aj Wej-wej

V Praze bude Aj Wej-Wej sólo. Na piazzetě před Veletržním palácem představí proslulý Zvěrokruh. Sekundovat mu bude nejznámější senegalský umělec El Hadji Sy. Kurátor a kulturní aktivista v Národní galerii představí první výstavu současného afrického umění. 

Oslavy 220. výročí budou zahájeny 4. února v paláci Kinských otevřením výroční výstavy, a posléze 5. února ve Veletržním paláci společně s oběma zmíněnými osobnostmi.