Mozart vyprodal Kongresové centrum

Barytonista Adam Plachetka a jeho manželka, sopranistka Kateřina Kněžíková, svolali kongres s Mozartem. Na galakoncert zaměřený na operní dílo tohoto skladatele vybrali populární melodie. 10. prosince je uslyší více 2700 posluchačů ve vyprodaném pražském Kongresovém centru. Záznam koncertu odvysílá ČT příští rok k 260. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta.

Kněžíková je členkou operního souboru pražského Národního divadla. Plachetka patří k nejvýznamnějším českým operním pěvcům současnosti. Letos v únoru debutoval na jevišti prestižní newyorské Metropolitní opery, kde ho v příštím roce čeká další představení. Jeho domovskou scénou je ale Vídeňská státní opera.

„Je milé strávit společný čas, kterého normálně není až tolik, i prací,“ shodují se, že možnost zazpívat si společně na divadle nebo na koncertě vítají.

Na  mozartovské gala vybraliprý „ty nejpopulárnější kousky, které chtějí lidé slyšet“. Za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu, pod vedením Tomáše Braunera, tak zazní árie z oper Figarova svatba, Cosi fan tutte, La clemanza di Tito, Kouzelná flétna a Don Giovanni. 

Mozart Gala s Plachetkou a Kněžíkovou (zdroj: ČT24)

Tradice gala koncertů trvá v Kongresovém centru deset let, první ročník byl také věnován dílům Mozarta. I první společnou operou pro Adama Plachetku a Kateřinu Kněžíkovou bylo před pěti lety Mozartovo dílo - Cosi fan tutte. Znovu se pak sešli na Figarově svatbě či u La finta giardiniera.