„Něco za něco“ platilo za Shakespeara, platí i dnes

„Na tisíc hříchů jedněm projde snadno, druhé jen jeden přivede až na dno," varuje Shakespearova hra  Něco za něco. Její hlavní téma - korupce, pokrytectví a zneužívání moci - vyznívá aktuálně. Provokativní text, který alžbětinský dramatik napsal zhruba v roce 1604, nastudovala nyní ostravská Komorní scéna Aréna.

Lidská malost byla stejná jako před čtyřmi stoletími. Ve hře Něco za něco ukazuje Shakespeare svět, v němž nikdo není čistý a už vůbec ne dokonalý. „Mojí postavou je mladý kníže, podlý a zvrhlý, který přenechává moc ve Vídni svému náměstkovi. Převlíká se ale za mnicha a celou  dobu sleduje, jak jeho zástupce řídí stát,“ prozradil základní zápletku herec Štěpán Kozub. Pro teprve osmnáctiletého absolventa ostravské konzervatoře je kníže Vincentio první velkou rolí.

Ctnostný muž u moci chce být morálkou i zákonem v jednom. Ničí veřejné domy, zabíjet chce i milence, ovšem sám se zamiluje. „Hřích zasáhne i jeho a i on je najednou hříšný,“ podotkl představitel náměstka Marek Cisovský. 

Něco za něco v ostravské Aréně (zdroj: ČT24)

Hra Něco za něco bývá řazena mezi komedie, spíše je ale podle tvůrců sarkastickým úšklebkem. „Je tragikomický, poměrně obtížný útvar, doufám, že z něj vytěžíme humor i že bude k zamyšlení,“ přeje si režisér Ivan Krejčí. 

Po Něco za něco Shakespeare už žádnou komedii nenapsal. Na českých jevištích byla hra uváděna také pod názvy Oko za oko, Veta za vetu či Půjčka za oplátku. Ostravská Aréna si vybrala překlad Martina Hilského. V premiéře ho uvedla 31. října, do konce roku je v plánu ještě pět repríz.