Je třeba zabít Sekala i na divadle. Na třetí pokus

Je třeba zabít Sekala v Brně (zdroj: ČT24)

Je třeba zabít Sekala, shodli se obyvatelé jedné moravské vesnice v roce 1943. Nejprve ve filmovém „moravském westernu", oceněném deseti Českými lvy, poté dvakrát na divadle. Do třetice o život svého souseda usilují v Národním divadle Brno.

Do moravské vesnice přichází za protektorátu kovář a evangelík Jura Baran. Důvěru převážně katolických starousedlíků si ale nezíská. Ti navíc řeší naléhavý problém: Sekal, nemanželský syn z jednoho gruntu, využil politickou situaci a terorizuje celou obec. Statkáři v nebezpečné situaci vidí jen jedno řešení. 

Drama Je třeba zabít Sekala natočil v roce 1997 Vladimír Michálek podle scénáře Jiřího Křižana. Stejné předlohy se držel i divadelní režisér Martin Františák. Jeho adaptace se hrála už ve Zlíně a v Plzni, v Brně ji ale poprvé zároveň režíruje.

Roli Sekala nabídl Igoru Barešovi, který na nabídku prý kývl bez váhání, i když jej čekaly emotivní a místy i fyzicky náročné pasáže. Jeho protivníkem se stal Tomáš Šulaj.

Františák se podle svých slov snažil na příběh nahlížet jinak než jeho předchůdce Vladimír Michálek. Navíc drama o vině se sice odehrává za druhé světové války, aktuální je ale dnes. Obsahuje existenciální otázky, které si klademe v každé době, tvrdí tvůrci.

V Brně bylo poprvé třeba zabít Sekala 9. října. A poté hned ve třech reprízách.