Bůh vede štětec, umí ale i sprejovat? Ukrajinský umělec myslí, že ano

Ukrajinský umělec vytváří graffiti ikony (zdroj: ČT24)

Ukrajinský umělec Sergiy Radkevych vytváří graffiti inspirované náboženskými motivy, inspiraci čerpá ze starodávných ikon v pravoslavných chrámech. Jeho dílo se pro Ukrajince stalo zajímavou alternativou tradičního křesťanského umění a z Radkevyche udělalo místní celebritu. Méně nadšená je samotná církev.

„O graffiti, které tvořím, bych raději mluvil jako o světských dílech na náboženské téma,“ upozorňuje sedmadvacetiletý výtvarník. Zobrazení ikon i jejich technické zhotovení se řídí kánonem, který určuje i místa, kde se mohou objevit. Nejraději Radkevych volí kruh. „Představuje pro mě čistý tvar. Je dokonalý, protože nemá žádné rohy. Uzavírá se a zároveň cirkuluje. Je symbolem života,“ vysvětluje.

„Jde o velmi zajímavého umělce, protože používá tisíce let starou tradici a přitom tvoří ryze moderní umělecké dílo,“ oceňuje Radkevychovu tvorbu kunsthistorik Bogdan Voron z Ukrajinské katolické univerzity.

Církev nadšení uměleckých kruhů nesdílí. „Podle tradice by měl malíř podobné dílo tvořit jako modlitbu. Jeho štětec musí vést Bůh, aby lidé, kteří se budou dívat na jeho práci, pocítili svatou pravdu a náboženské vytržení. Takový je jediný možný smysl ikony,“ namítá například kněž Andriy Khomyshyn z řeckokatolické církve.