Prague Pride dosadila za X předsudky a nenávist

Prague Pride dosadila za X (zdroj: ČT24)

Skutečný zločin z nenávisti posloužil britskému autorovi Tonymu Stowersovi jako téma pro divadelní hru o diskriminaci a odlišnosti. Drama inspirované případem vraždy studenta kvůli jeho homosexualitě uvedl v české premiéře festival sexuálních menšin Prague Pride.

Dva herci ztvárňují čtyři postavy - machistické kamarády s agresivním jazykem i názory a homosexuální pár. Stowers napsal hru před patnácti lety, rok poté, co byl ve Wyomingu brutálně zavražděn student Matthew Shepard. Dva mladíci jej přivázali k ohradě v poli a zbyli ho jen proto, že byl gay. O několik dnů později zemřel. Tento čin vedl k tzv. „zákonu Matthewa Sheparda“, zavedení zločinů z nenávisti, které jsou motivovány identitou oběti. 

Autor hry má v paměti podobnou vzpomínku na napadení kvůli odlišnosti: „Když jsem žil v severní Anglii, kde tehdy byla velmi silná macho kultura, skončil jeden místní transvestita v nemocnici jen proto, že ho nějaký muž nemohl vystát.“

Téma genderu a identity se ho týká ale ještě daleko osobněji. Stejně jako jednoho ze dvou herců ve hře - Matyho  Dia. Narodil se jako žena a na Prague Pride se při nastudování hry potkal se svým exmanželem - autorem dramatu X.

„Je to bizarní, ale svět je bizarní místo a my bychom to měli přijmout,“ komentuje nezvyklou situaci Stowers.

 Svou hru chtěl namířit především proti předsudkům. „Každý má předsudky, tak to je, začíná to v rodině, pokračuje ve škole,“ domnívá se ale, že lze vychovávat k větší toleranci. O to se snaží i přehlídka Prague Pride, právě i pomocí kulturního programu. V pátek večer pokračuje  světovou premiérou tanečního představení Dogtown. Inscenaci o vášni, touze a neustálém citovém hledání nazkoušel s českými umělci izraelský choreograf Nadar Rosano. 

Dogtown na Prague Pride (zdroj: ČT24)

V sobotu pátý ročník Prague Pride zakončí pochod hrdosti ulicemi Prahy.