Divadlo, postrach ulice

Tři pouliční festivaly začínají 13. července ve dvou městech. Divadlo a tanec zpestří ulice Prahy a Plzně.

Živá ulice začíná divadlem (zdroj: ČT24)

Živá ulice aneb Umění je grunt, polívka je špunt

Tříměsíční multižánrový festival Živá ulice otevře v Plzni blok Za dveřmi… je divadlo. Z českých umělců se představí Divadlo Continuo, Anička Polívková nebo Vanda Hybnerová se svými projekty. Německý provazochodec Oliver Zimmermann, který se jako jeden z dvaceti lidí na světě účastnil kilometrového přechodu po laně, vytvoří s českým pouličním divadlem V.O.S.A Theatre originální představení o jedné repríze. Divadelní blok potrvá do 19. července, srpen bude patřit hlavnímu multižánrovému bloku. Hudební program kromě plzeňských kapel, jichž je celá jedna třetina, nabídne i zahraniční muzikanty, například Moonlight Breakfast nebo Adama Ben Ezru. Živá hudba doprovodí i novinku festivalu, „silent kino“ s projekcí němých filmů a ulice ozvláštní site specific galerie. V září festival doslova projde žaludkem - uzavře ho Festival polévek.

Za dveřmi je zpěv

Divadelní přehlídka pouličního divadla, nového cirkusu a klauniády Za dveřmi se ve stejnou dobu koná i v pražských ulicích. Společné s plzeňskou částí má i mnohé účinkující. Navíc se návštěvníky z hlavního města pokouší nalákat na zpěvomat, tedy pouličním hudebním nástrojem znějící na přání kolemjdoucí. 

Zpěvomat
Zdroj: ČT24/Hlasohled

Nahota v nultém bodě

Souběžně s festivalem Za dveřmi se v Praze už několik let koná přehlídka tanečního a fyzického umění Nultý bod. Letos se v něm tematicky nachází nahota, emoce a zkoumání limitů lidského těla. Skoro nazí své představení Animal Insider odehrají například slovenští choregorafové a tanečníci Peter Šavel a Jaro Viňarský. Tradičním hostem je tanečnice Miřenka Čechová, s uskupením Tanterhorse se v projektu Faith pustí do boje s krásou a bezmocí baletního drilu.

Faith
Zdroj: Divadlo Ponec/Martin Mařák