Dvě "repliky" fotografa Josefa Sudka - ve filmu a na výstavě

Josef Sudek ve filmu i na výstavě (zdroj: ČT24)

Josef Sudek se nechal inspirovat hudbou a všedními věcmi ve svém okolí. Sám inspiroval další generace umělců. V jeho ateliéru na pražském Újezdě vytvořili nyní repliku dávné výstavy z 80. let, na níž se slavný fotograf "srovnával" se svým následovníkem Janem Svobodou. Sudka "kopíruje" také nový film, připravovaný studenty FAMU.

"V umění si nemůžete nadiktovat vůbec nic, můžete si to leda přát," říkal Josef Sudek (1896-1976). Sám v tvorbě spoléhal na instinkt, jednoduchost a světlo. "Zatímco jiní fotografové se obraceli do světa, on šel za stále menšími a menšími segmenty svého okolí," připomněl kurátor Pavel Vančát.

Se Sudkovým jeho životem a dílem je spojen ateliér na pražském Újezdě, dnes sloužícím jako galerie, kde také vznikal krátký studentský snímek - slavného fotografa si v něm zahrál Miroslav Krobot. Krátkometrážní film má být přípravou pro celovečerní příběh Sudkova asistenta Petra Helbicha.

Přesné rekonstrukce se dočkal nejen ateliér Josefa Sudka, ale i výstava jeho díla z osmdesátých let. "Konala se v Roudnici nad Labem a instalace dělal Stanislav Kolíbal. Jmenovala se Svoboda/Sudek Komparace I," prozradil kurátor Komparace II, která opět propojuje Sudka s jeho následovníkem, fotografem Janem Svobodou. Volná replika třiatřicet let staré expozice je v Ateliéru Josefa Sudka přístupná do konce srpna.