Sochy v brněnských ulicích fušují do architektury

Sochy s architekturou propojují pátý ročník Brno Art Open. Bienále, iniciované městem Brno a brněnským Domem uměním, se snaží dostat výtvarné umění do veřejného prostoru. Letos lidé v ulicích jihomoravské metropole narazí na díla Dalibora Chatrného a Čestmíra Sušky, ale i mladých výtvarníků.

Sochy v brněnských ulicích (zdroj: ČT24)

Brno Art Open aneb Sochy v ulicích je kurátorským projektem. Letos se dramaturgie ujala Magdalena Juříková, za téma zvolila přesahy sochy a objektu k hranicím architektury. 

Do ulic se vydají umělci, kteří podobné postupy používají často, nebo dokonce dlouhodobě, jako Aleš Veselý, Jiří Příhoda nebo Čestmír Suška, který své rozměrné objekty z vyřazených cisteren „upgradoval“ na rozhledny. Jednu takovou umístil i v Brně, rozšířenou o kavárnu.

Daniil Galkin z Ukrajiny, jediný zahraniční tvůrce, zase ve svých dílech pomocí výpůjček z drobné architektury zpracovává sociální a společenská témata. V Brně představuje plastiku z rozřezaných turniketů, jimiž se po novém sestavení už nedá projít. „Symbolizují nedávný přerod na Ukrajině,“ vysvětlil umělec.

Zastoupeni jsou třemi mladými absolventkami Akademie výtvarných umění i začínající tvůrci. Naopak etablovaným výtvarným umělcem je na přehlídce Dalibor Chatrný. Jako poctu k jeho nedožitým devadesátým narozeninám zařadili organizátoři na přehlídku jeho „revitalizovaný“ objekt ze sídliště Starý Lískovec v Brně, kde stojí od roku 1982.

Osm soch v ulicích bude kolemjdoucí těšit do konce srpna na několika místech v Brně - například na Moravském náměstí, náměstí Svobody, nádvoří Nové radnice nebo na Špilberku. Výstavní program je spojen s doprovodnými akcemi. 

Krajinu Suburbie vytvořila Pavlína Hlavsová.
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Umění do veřejného prostoru pravidelně na léto umisťuje i Praha. Festival Sculpture Line rozmístil objekty od českých výtvarníků po městě do konce září.