My Heart Will Go On. Zahynul hollywoodský skladatel James Horner

Avatar, Apollo 13, Statečné srdce nebo Titanic za svůj úspěch vděčí i filmové hudbě. Jejím skladatelem byl James Horner. Jednašedesátiletý oscarový komponista zahynul 22. června při havárii svého soukromého letadla.

Zemřel James Horner (zdroj: ČT24)

Hornerův jednomotorový dvoumístný letoun S312 Tucano se zřítil severně od Santa Barbary v pondělí dopoledne. Stroj se vznítil a byl zcela zničen. Horner v něm byl sám, napsal americký magazín Variety na svých internetových stránkách.

Horner se díky hudbě k filmu Titanic stal autorem nejprodávanějšího filmového orchestrálního soundtracku všech dob. Po celém světě se alba prodalo na 30 milionů kopií a Horner za něj byl oceněn soškou Oscara. Oscar mu patří i za nejlepší píseň - ústřední filmovou skladbu My Heart Will Go On v podání Céline Dionové.

„Mezi filmovými odborníky byl znám tím, že poměrně bezostyšně vykrádal jak sám sebe, tak klasické skladetele. Ovšem byl velmi tvořivý, složil toho opravdu hodně, takže není divu, že ne ve všem byl originální,“ připomněl filmový kritik František Fuka.

Kromě Titanicu se Horner zapsal do historie filmové hudby také hudebním doprovodem k druhému a třetímu Star Treku, ve vesmíru jeho hudba zněla i při řádění Vetřelce v režii Jamese Camerona. Další nominaci na Oscara mu vynesl Avatar, opět režírovaný Cameronem. Jeho poslední prací na velkofilmu byla hudba pro Amazing Spider-Mana.