Divadlo evropských regionů vyvolá i mezinárodní Bouři

Porovnání především českých a slovenských scén umožní divákům pojednadvacáté Divadlo evropských regionů. Festival se tradičně koná v Hradci Králové, letos umožní místním seznámit se se současnou divadelní produkcí od 19. do 28. června.

„Hlavní část festivalu zahrne divadlo činoherní, loutkové, alternativní, pohybové, experimentální i pouliční. Půjde o sedm zahraničních inscenací, 13 představení domácích a dalších šest z repertoáru pořádajícího Klicperova divadla,“ vyjmenovala dramaturgyně Jana Slouková.

O zahájení se postarají Bratři Karamazovi z pražského Činoherního klubu s Jurajem Kukurou v hlavní roli. Slováci mají na festivalu zastoupení nejen jako hostující herci v českých inscenacích. Bratislavské Divadlo GUnaGU nechá Emílii Vášáryovou nahlédnout na Odvrácenou stranu měsíce v komedii současného autora Viliama Klimáčka. Divadlo Aréna festival zakončí adaptací Balzakova románu Lesk a bída kurtizán.

Bratři Karamazovi / Juraj Kukura
Zdroj: ČT24/Činoherní klub

Ještě předtím ale budou moci diváci vidět dvě slovenské inscenace, které se v jiném nastudování hrají aktuálně i na tuzemských jevištích: Ostrovského Les přiveze divadlo z Martina (v Česku ho mají na repertoáru dokonce dvě scény - pražské Národní a Vinohradské divadlo), Slovenské národní divadlo seznámí publikum s Leni Riefenstahlovou v podání Zdeny Studenkové. V pražském Divadle v Řeznické ve fiktivním interview s kontroverzní nacistickou filmařkou exceluje Vilma Cibulková, která za svůj výkon získala i Thálii.

Trochu dál do Hradce bude mít cestu pařížské divadlo Cine XIII, přiveze Seznam mých přání o jedné nečekané výhře v loterii. Projekt Bouře na motivy Shakespearovy hry vznikl dokonce v mezinárodním hereckém obsazení a v režii dua SKUTR.

Čeští divadelníci se mimo jiné předvedou Dantovskými variacemi s Davidem Prachařem, Petrolejovými lampami z Divadla Petra Bezruče anebo Hodinovým hoteliérem z Vinohrad.

Divadelní program doplní i produkce nového cirkusu, autorských čtení, výtvarných a pohybových dílen.