Vynález nepodlehne zkáze. Do chodu jej uvedou Vary i ČT

Česká televize je hlavním mediálním partnerem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Proto si ani letos nenechá přehlídku ujít. U příležitosti jubilejního, padesátého, ročníku rozbalí v programu filmy spojené s významnými hosty festivalu, kromě toho také odvysílá některé snímky, které diváci ČT uvidí nedlouho po jejich premiéře ve Varech.

Už několikátý rok je dobrým zvykem karlovarského festivalu představit na velkém plátně restaurovanou verzi některého filmu ze zlatého fondu české kinematografie. Letos návštěvníci uvidí Vynález zkázy - černobílou adaptaci stejnojmenné verneovky.

Vědeckofantastické dobrodružství, které v roce 1958 natočil Karel Zeman, je jedním ze tří titulů (spolu s Cestou do pravěku a Baronem Prášilem) tohoto významného českého animátora a režiséra, které se v projektu Čistíme svět fantazie před rokem zavázaly digitálně zrestaurovat Česká televize, Muzeum Karla Zemana a Nadace české bijáky. S „novým“ Vynálezem zkázy se kromě návštěvníků festivalu ve Varech seznámí i návštěvníci světové výstavy EXPO 2015. Diváci ČT jej uvidí 10. července.

Za padesáti ročníky karlovarské přehlídky se ohlíží dokument Miroslava Janka Filmová lázeň. Promítnut bude na Mlýnské kolonádě už první den konání festivalu 3. července, o pět dní později jej uvede i Česká televize. 

Snímek připomene z festivalové historie méně známé okamžiky a více známé hosty. Jejich připomínku chystá ve svém programu i ČT. Na obrazovky pozvala v deseti filmech jedenáct hollywoodských hvězd, které zavítaly na některý z předchozích ročníků.

Setkat se tak diváci budou moci znovu například s režisérem Oliverem Stonem prostřednictvím dramat Salvador a Četa, s Robertem Redfordem v thrilleru Tři dny Kondora; s Richardem Gerem a Jodie Fosterovou v americkém romantickém snímku z konce občanské války Návrat Sommersbyho či se Salmou Hayekovou a Antoniem Banderasem, které kromě návštěvy Varů spojuje také životopisný snímek o malířce Fridě Kahlo. Mimochodem jeho režisérka Julie Taymorová je v těchto dnech hostem divadelní a scénografické přehlídky Pražské Quadriennale.

Filmová setkání s festivalovými hosty se budou odehrávat na Dvojce. ČT art pak nabídne výběr snímků oceněných v minulosti na festivalu ve Varech. Mimo jiné držitele Křišťálového glóbu z roku 2009 - Anděla u moře. 

Četa
Zdroj: ČT24/ČT

Chybět nebudou jako každý rok Festivalové vteřiny s Markem Ebenem. Českotelevizní diváci také budou moci být 3. července u zahájení a 11. července u slavnostního zakončení festivalu. 

  • A nejenže ČT přenese Vary na obrazovku, zároveň se opět vydá do Varů. V oficiálním programu je zařazeno 18 koprodukčních filmových projektů, dva z nich - Kobry a užovky a Domácí péče - soutěží dokonce o hlavní cenu, Křišťálový glóbus. Součástí festivalu bude i letos Dům ČT, který nabídne setkání s řadou filmových a televizních hostů a pravidelné podvečerní koncerty.