Téma Filmové Vary

Filmové Vary

Festival Karlovy Vary

Jé, to je pěkný svícínek aneb Křišťálový glóbus na polici nepatří

Jsou filmovými hvězdami, ve vitríně mají Zlatý glóbus, nebo dokonce Oscara, a když pak dostanou na festivalu v nějakých Karlových Varech ocenění za přínos kinematografii, co s ním? Přece ho nepostaví na stejnou polici... Naštěstí pro ně se dá Křišťálový glóbus použít prakticky na cokoli. I když prezidentovi festivalu se to vždycky líbit nemusí:

Vary aneb Vzestupy i zmary. 50 ročníků festivalu OBRAZEM

Není divu, že náš nejslavnější filmový festival se koná právě v Karlových Varech. V západočeských lázních uspořádali v roce 1896 první veřejnou filmovou projekce na českém území. První ročník přehlídky se konal přesně o půl století později - v Mariánských Lázních, dokonce o měsíc dřív než slavné Cannes. Následující rok se už přesunula do Varů. Jak šel čas dál s karlovarským festivalem?

Richard Gere: Žebrák na rohu je mi bližší než postava ve smokingu

Richard Gere není znám jen svými hereckými rolemi, ale i častými vyjádřeními k lidským a občanským právům. I při setkání s novináři na festivalu v Karlových Varech mluvil raději a obšírněji o těchto tématech. "Hodně se ode mě očekává, jsem filmová hvězda, ale člověk s kelímkem na rohu ulice, kterého si nikdo nevšimne, je mé osobnosti možná bližší než postava ve smokingu," přiznal v souvislosti se snímkem Time Out of Mind, který letošní ročník karlovarské přehlídky v pátek zahajoval. Gere si v něm zahrál bezdomovce a také byl jedním z producentů.

Richard Gere v hlavní roli Varů: Všichni sdílíme jeden příběh

„Zdravím všechny fanoušky a milovníky mých filmů,“ prohlásil nečekaně do mikrofonu, který vzal moderátorovi před Thermalem, Richard Gere na červeném koberci filmového festivalu v Karlových Varech. ;crop;Přehlídka amerického herce za jeho přínos světové kinematografii ocenila při zahájení Křišťálovým glóbem. Chvíli před tím, na červeném koberci, poskytl krátký rozhovor České televizi, poslechněte si ho:

Vary se připravují na filmovou padesátku

V bazénu hotelu Thermal, středobodu dění mezinárodního filmového festivalu, se letos návštěvníci poprvé nevykoupou, čeká na svého kupce. Hotel samotný i město Karlovy Vary se ale na jubilejní padesátý ročník přehlídky připravuje. Filmové plakáty, stovky metrů červených koberců i stanové městečko čekají na první návštěvníky. Ti se ve Varech objeví 3. července.

Filmoví fanoušci se do Varů svezou posílenými spoji. Do kina na kole

Návštěvníci letošního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary vzali předprodej jízdenek útokem již týden před samotným zahájením přehlídky. Místenky v rezervačním systému mizí před očima. Podle dopravců ale cestující nemusí propadat panice, že by se na ně pro naplněnou kapacitu nedostalo. Denně jsou připraveni přepravit až několik stovek pasažérů. Pohyb po městě pak obstarají festivalové autobusy a půjčovna kol.

Do Varů přijede „pretty man“ Richard Gere

Americká hollywodská hvězda Richard Gere bude hostem letošního festivalu ve Varech. Na padesátém ročníku přehlídky převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

OBRAZEM: Bratři Cabani a nekonečné množství „varyant“

Velký sál hotelu Thermal už přestál leccos - plavecké závody, bouřku, balonkovou párty i technokankán. Vše při zahajovacích show mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, které už dvacet let mají na starosti bratři Michal a Šimon Cabanovi. Připomeňte si, co všechno se v jejich režii dělo:

Vynález nepodlehne zkáze. Do chodu jej uvedou Vary i ČT

Česká televize je hlavním mediálním partnerem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Proto si ani letos nenechá přehlídku ujít. U příležitosti jubilejního, padesátého, ročníku rozbalí v programu filmy spojené s významnými hosty festivalu, kromě toho také odvysílá některé snímky, které diváci ČT uvidí nedlouho po jejich premiéře ve Varech.

Na 50. Varech soutěží za Česko Třeštíková i Kobry a užovky

Dva zástupce bude mít česká kinematografie v hlavní soutěži na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech. Oba snímky vznikly s přispěním České televize - jak drama Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského, tak debut Slávka Horáka Domácí péče se „sestřičkou“ Alenou Mihulovou. Bez Čechů se neobejdou ani další soutěžní sekce, včetně dokumentární, kde Helena Třeštíková představí svůj časosběrný projekt Mallory.

Filmová lázeň: Festival ve Varech se vykoupe ve své historii

Dokumentarista Miroslav Janek připravil k padesátinám filmového festivalu ve Varech Filmovou lázeň. Pro stejnojmenný snímek shromáždil dosud neviděné dobové archivy, neznámé perličky, rozhovory o filmech, hostech a zákulisí, které dokumentují proměnu přehlídky od prvního, těsně poválečného ročníku. Divákům chce představit festivalovou minulost, jak ji rozhodně neznají. Před premiérou ve Varech vstoupí do Filmové lázně také kina ve čtyřech českých městech.

Kulatý křišťál pro kulaté Vary. Moser chystá glóby

Ve sklářské huti Moser vrcholí výroba křišťálových glóbů pro jubilejní 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Bronzové sošky sklárně dodává sochařský ateliér Miloše Vacka a na červeném koberci se zalesknou 3. července, kdy výroční Vary začínají.

Padesáté Vary ocení Ivu Janžurovou, znělku točí Mel Gibson

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se připravuje na kulatý 50. ročník. Cenu za přínos českému filmu dostane Iva Janžurová, novou znělku natočí Mel Gibson, který byl hvězdou loňského roku. Jubilejní Vary se konají od 3. do 11. července.

Karlovarský festival slaví padesátiny. Ťukl si i s Judem Lawem

Mezinárodní festival Karlovy Vary se připravuje na oslavy svého padesátého ročníku. S předstihem si nadělil večírek v samém centru filmového dění – v Hollywoodu. Na oslavu, pořádanou společně s časopisem Variety, který na festivalu pravidelně prezentuje svůj výběr, dorazily mimo jiné i hvězdy, které karlovarská přehlídka v předchozích letech ocenila.